Igokei derbi protiv Zvezde

G.S. foto: G. Šurlan
Igokei derbi protiv Zvezde

Košarkaši Igokee slavili su večeras u Aleksandrovcu. U uzbudljivoj i u finišu neizvjesnoj utakmici savladali su Crvenu zvezdu sa 80:77.

Derbi susret 18. kola, ali i dosadašnjeg dijela sezone ABA lige, pripao je Igokei, koja je tako zabilježila i devetu pobjedu na domaćem terenu. Aleksandrovčani su u sjajnoj utakmici, pred prepunim tribinama dvorane u Laktašima, savladali Crvenu zvezdu rezultatom 80:77 i stigli na korak od plasmana u Evroligu. Čovjek odluke bio je Siniša Štemberger, koji je postigao trojku u posljednjim trenucima susreta.  

Igokea je bolje otvorila utakmicu i nakon tri minute je vodila sa 6:2. Branko Jorović je po običaju bio najraspoloženiji u redovima domaćeg tima, pa je od tih šest poena njegovih bilo pet. Na polovini prve četvrtine Aleksandrovčani su vodili sa 11:7, a tri i po minute do odlaska na prvi mali odmor, njihova prednost je, takođe, iznosila četiri poena (13:9), ali onda su Beograđani dalekometnim šutevima uspjeli da izjednače (15:15), a zatim i povedu (15:17). Prvi period završen je neriješenim rezultatom 19:19.

Igokea se brzo vratila na plus četiri (23:19), a nakon tri minute igre u drugoj dionici, zahvaljući promašajima Zvezdinih igrača iz daljine, stekla je i najveću prednost do tada (29:20). Razigrao se u tim trenucima Miloš Komatina (do tada ubacio 10 poena) i domaćin je njegovim poenima stekao osjetniju razliku. Ipak, Beograđani su se vrlo brzo vratili u utakmicu i u 15. minutu smanjili na samo poen zaostatka (30:31). E, onda je došao red na košarkaše Igokee da naprave seriju kojom će se ponovo odvojiti na pristojnu udaljenost. Trojkama Jorovića, Clifforda Hammondsa i Marka Brkića Igokea je povela sa 43:33. Najveću prednost Aleksandrovčani su imali u 18. minutu kada su novom trojkom Hammondsa stigli do plus 11 (46:35). Zvezda je do kraja prvog poluvremena uspjela da smanji, pa se na pauzu otišlo rezultatom 46:40.

Gostima je pet minuta trebalo u drugom dijelu da se potpuno primaknu domaćinu (52:50) i tada se rasplasala borba po cijelom terenu. Oba tima su igrala odlično i oba su imala veliku podršku sa tribina, s obzirom na činjenicu da Crvena zvezda u ovom dijelu Bosne i Hercegovine ima veliki broj navijača. Cijela treća četvrtina protekla je u potpuno izjednačenoj igri, što je pokazivao i semafor na ulasku u posljednji minut tog perioda (58:58). Međutim, onda su Brkić i Filip Adamović postigli trojke i Igokea je u posljednjih deset minuta ušla sa prednošću od šest poena (64:58).

Nervozno su igrači oba tima ušli u posljednji period, što potvrđuje i podatak da nijedni ni drugi nisu postigli poen dvije i po minute, prije nego što je Jorović pogodio dva slobodna bacanja. Na nešto više od pet minuta do kraja utakmice Igokea je vodila sa 68:65 i bilo je jasno da će utakmica otići u neizvjestan finiš. U 37. minutu Hammonds je ubacio trojku za 77:70, ali ni Zvezda se nije predavala. Na minut i 44 sekunde do kraja “crveno-bijeli” su poenima De Marcusa Nelsona sa linije slobodnih bacanja smanjili na minus dva (75:77), a preko Borisa Savovića iz doskoka i izjednačili. Ostalo je tada da se odigraju još 44 sekunde. U veoma uzbudljivoj završnici, kod rezultata 77:77 Igor Rakočević je prvo promašio trojku, ali nije Siništa Štemberger i to na 2,9 sekundi do kraja. Bila je to trojka koja je Igokei donijela veliku pobjedu, 15. u sezoni.

Siniša Štemberger, košarkaš Igokee:

“Bila je ovo fenomenalna utakmica u fantastičnoj atmosferi. Igrali smo protiv velikog tima, ali i mi smo pokazali da smo velika ekipa. Igrom slučaja presudili su moji poeni, ali svi moji saigrači, zajedno sa stručnim štabom, su zaslužni za pobjedu. Nadam se da su i navijači na tribinama uživali u utakmici onoliko koliko smo mi na parketu”.

Boris Savović, košarkaš Crvene zvezde:

“Nikada nije lako kada se izgubi utakmica u posljednim trenucima. Borili smo se, ali ovoga puta je Igokea imala više sreće. Atmosfera je bila sjajna, a ovom prilikom bih čestitao domaćinu na trijmfu”.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana