Igokea u juniorskoj Ligi šampiona: Novi evropski izazovi

Milan Zubović
Igokea u juniorskoj Ligi šampiona: Novi evropski izazovi

MIES - Juniorski tim Igokee nalazi se među deset klubova koji će biti učesnici prvog takmičenja FIBA Lige šampiona za mlade košarkaše do 18 godina.

Rukovodstvo evropskog ogranka svjetske kuće košarke potvrdilo je pokretanje samostalnog evropskog takmičenja za juniore. Deset klubova iz osam zemalja boriće se za titulu, a domaćin premijerne sezone biće turski Tofaš. Biće igrano u dvije dvorane u Bursi i prvi šampion u istoriji biće poznat 15. aprila. Pored tima iz Aleksandrovca u premijernoj sezoni učestvovaće Herclija, Jerusalim (Izrael), Nimburk (Češka), Ostende (Belgija), Tenerife, Mursija (Španija), Ludvigzburg (Njemačka), Ritas (Litvanija) i Tofaš.

- Jedina smo ekipa iz ABA lige u novom takmičenju i potrudićemo se da formiramo što jači tim iz godišta 2005. i 2006. U aprilu nas čeka Fajnal for ABA lige i biće zahtjevno da odgovorimo zahtjevima oba takmičenja. Vrijeme pred nama moramo što bolje iskoristiti da što spremniji dočekamo to takmičenje, budemo konkurentni i što bolje se predstavimo. Trenutno ne znamo koje su naše mogućnosti i dometi jer ne znamo dovoljno ekipe protiv kojih ćemo igrati. Znam da domaćin turnira mnogo dobro radi s mlađim kategorijama, a vjerujem da će i ostale ekipe raditi doselekciju - rekao je trener Igokee Slobodan Kecman.

Žrijeb je planiran u februaru, kada će deset timova biti podijeljeno u dvije grupe od po pet timova, a takmičenje počinje 11. aprila. Nakon tri dana mečeva u grupi, dvije najbolje ekipe u svakoj grupi nastaviće takmičenje u polufinalu, dok će treća i četvrta ekipa u grupama igrati u utakmicama za plasman od petog do osmog mjesta, dok će se posljednji u grupama razigravati za deveto mjesto.

- Omladinska košarkaška Liga šampiona jeste inovativan projekat koji će zadovoljiti potrebe više klubova. Takođe je i logičan evolutivni korak u našem kontinuiranom nastojanju da pomognemo njegovanju mladih evropskih igrača i obezbijedimo im optimalne uslove za postizanje rezultata na visokom nivou. Liga šampiona ima evidenciju ozbiljnih, značajnih napora u tom pravcu, s pravilom domaćih igrača. Obaveza učesnika jeste to da imaju najmanje pet domaćih igrača na svom spisku, odnosno igrače koji su sportski izrasli u tom okruženju kao kamen-temeljac naših propisa. Štaviše, naša nagrada za najboljeg mladog igrača ukazala je na talentovane igrače koji su postali NBA igrači i zvijezde reprezentacija - rekao je izvršni direktor košarkaške Lige šampiona Patrik Komninos.

F4 ABA lige

Treći put zaredom juniori Igokee izborili su nastup na Fajnal foru ABA lige gdje će pred njih još nastupiti Crvena zvezda, Mega i Cedevita Olimpija. Još nije poznato ni vrijeme niti mjesto održavanja turnira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana