Hrvatski trener Miroslav Blažević: Stavim golmana u napad i napunim stadion

Agencije
Hrvatski trener Miroslav Blažević: Stavim golmana u napad i napunim stadion

Zagreb - Legendarni hrvatski trener Miroslav Blažević je poznat kao trener bez dlake na jeziku, ali i kao veliki šoumen.

Gdje god je Ćiro radio ostavio je dubok trag. Anegdote se ređaju kao na traci, ali jedna je posebna iz vremena kada je na početku karijere bio trener Lozane. Naime, Blažević se sa čelnicima kluba dogovorio da će dobiti premije za svaku utakmicu na kojoj bude više od sedam hiljada gledalaca, pa se dosjetio sjajne ideje.

- Vidim na treningu našeg golmana, švajcarskog reprezentativca Erika Burgenera kako zna s loptom, razumije fudbal, prostor, ima ideju. Ma, nemam šta razmišljati. Najavim u novinama da će mi on igrati na mjestu centarfora. I dođe 27.000 ljudi, da čovjek i gol, eto - rekao je Blažević.

Poslije toga Lozana je bila apsolutni hit u Švajcarskoj, pa se tražila i karta više.

- Još i danas se o tome priča u Švajcarskoj. Burgener je kasnije napravio sjajnu karijeru, bio je dugogodišnji golman i kapiten reprezentacije. Ljudi moji, to vam se dogodilo na Gradskom stadionu u Lozani, tamo gdje se održava veliki atletski miting, tamo gdje Jusein Bolt jurio poput vjetra. Evo, malo sam tražio, našao sam i datum te utakmice, bilo je to 27. februara 1977. godine. Poslije smo imali stalno pun stadion i dobro smo igrali. Uvijek se dobro igra kad stvoriš dobru atmosferu. Samo kad se sjetim kako su svi bili iznenađeni, a bila je to dobra odluka, jer taj golman je znao da igra fudbal bolje od mnogih igrača - napisao je Ćiro na svojoj službenoj stranici.

UEFA traži 16 ekipa za sebe

Najveći uspjeh u karijeri Blažević je napravio 1998. godine kada je osvojio treće mjesto sa Hrvatskom na Svjetskom prvenstvu. Tada su na Mundijalu prvi put učestvovale 32 ekipe dok će od 2026. njihov broj porasti na čak 48. Stoga je predsjednik Evropske fudbalske unije Aleksandar Čeferin rekao da će Evropa tražiti od Međunarodne fudbalske federacije najmanje 16 mjesta za svoje reprezentacije na SP 2026. godine. Iduće godine Mundijal će biti održan u Rusiji i na njemu će nastupiti 32 ekipe od kojih je 13 iz Evrope plus Rusija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana