Crnogorski i hrvatski vaterpolisti "zaratili" zbog naziva kotorskog bazena

Tanjug
Foto: Profimedia

ZAGREB - Hrvatska vaterpolo reprezentacija i svi hrvatski klubovi bojkotovaće utakmice sa crnogorskim vaterpolistima na gradskom bazenu u Kotoru sve dok se ne promijeni ime tog sportskog objekta.

To je za zagrebački Jutarnji list potvrdio državni sekretar Ministarstva turizma i sporta Josip Pavić nakon što je crnogorska Pobeda objavila priču o još jednom problematičnom otvorenom pitanju između Crne Gore i Hrvatske.

Gradski bazen u Kotoru, naime, sve do avgusta 2021. nosio je naziv "Nikša Bućin", po crnogorskom antifašisti koji se borio protiv četnika, ali je Skupština opštine Kotor većinom glasova, nakon obnove bazena, preimenovala objekat po legendarnom crnogorskom vaterpolisti, ali i, kako prenosi zagrebački dnevnik, "čuvaru smjene straže zloglasnog logora Morinj, Zoranu Džimiju Gopčeviću.

"Naziv gradskog bazena „ Zoran Džimi Gopčević“ u Kotoru je dodatno jedno od otvorenih i neriješenih pitanja između Hrvatske i Crne Gore",  stav je Ministarstva turizma i sporta Hrvatske.

To se navodi u dopisu hrvatskog ministarstva upućenom 15. jula ove godine predsjedniku Vaterpolo saveza Mladenu Drnasinu, sa preporukom da vaterpolo klubovi iz Hrvatske ne gostuju i ne igraju na gradskom bazenu u Kotoru dok se ne promijeni ime bazena.

U dopisu, koji potpisuje državni sekretar Ministarstva turizma i sporta Josip Pavić, navodi se da je ova preporuka donijeta nakon savjetovanja sa Ministarstvom spoljnih i evropskih poslova, kojim rukovodi ministar Gordan Grlić Radman.

U dopisu hrvatskog ministarstva turizma i sporta, koji je proslijeđen i na nekoliko adresa u Crnoj Gori, poput Vaterpolo saveza Crne Gore i vaterpolo klubova, kaže se da je razlog za ovakvu odluku, jer gradski bazen u Kotoru, odlukom Skupštine opštine Kotor, nosi naziv po Zoranu Gopčeviću, jednom od, kako se navodi, "komandira straže logora Morinj u kojem su za vrijeme velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku bili zatočeni, maltretirani i ubijani hrvatski civili i branitelji, a o čemu postoje brojna svjedočanstva hrvatskih zatočenika tog logora".

"Odlukom o nazivu bazena omalovažene su žrtve i nanesena šteta međusobim odnosima Hrvatske i Crne Gore. Dodatno, naziv bazena u Kotoru je jedno od otvorenih i neriješenih pitanja između Hrvatske i Crne Gore. Dok gradski bazen u Kotoru ne promeni sporni naziv, vaterpolo reprezentacija i klubovi iz Hrvatske svoje utakmice mogu igrati na svim ostalim sportskim bazenima u Crnoj Gori", navodi se u dopisu.

O ovoj preporuci i razlozima za njeno donošenje upoznata je, kažu, i krovna evropska organizaciju European Aquatics.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana