Herding predvodi elitu na međunarodnom plivačkom mitingu “Banjaluka open”

Dejan Kondić
Herding predvodi elitu na međunarodnom plivačkom mitingu “Banjaluka open”

BANjALUKA – Plivački klub Olimp predstojećeg vikenda (20. i 21. maja) biće domaćin 15. međunarodnog plivačkog mitinga “Banjaluka open”.

Kao i prethodnih godina, i ovaj put u Banjaluku dolaze jaka plivačka imena. Najzvučnije je svakako američki olimpijac Zek Herding, čovjek koji je pobijedio jednog Majkla Felpsa. Direktor PK Olimp Miodrag Čeko istakao je da očekuje učešće do 500 takmičara, ukupno.

- Miting se i ove godine nalazi u FINA kalendaru. Očekuje se najveći broj takmičara do sada, tu će biti neka velika imena iz svijeta plivanja. U Banjaluci će nastupiti takmičari iz preko 10 zemalja, na bazenima će plivati finalisti Olimpijskih igara, šampioni Mediteranskih igara. Najveće ime koje će se pojaviti na takmičenju je američki reprezentativac Zak Herding. Takođe, sa njim će nastupiti Andrej Barna, srpski reprezentativac koji je oborio sve rekorde Milorada Čavića. Trebalo bi da se pojave plivači iz Austrije, Italije…Ove godine podigli smo ljestvicu turnira, učestvovaće 46 klubova što je rekord takmičenja - istakao je Čeko.

Banjaluka će u dva dana, koliko traje miting, imati veliki broj noćenja, pa turnir ima i izražen turistički aspekat, naglasila je to savjetnik ministra trgovine i turizma Jelena Trninić Milićević.

- Ministarstvo trgovine i turizma daje punu podršku mitingu. Ovo takmičenje je veliki turistički potencijal za samu Banjaluku, ali i Republiku Srpsku. Očekujemo veliki broj noćenja. Želimo da najbolji pobijedi - rekla je Trninić Milićević.

Kao i svake godine i grad Banjaluka će stati iza mitinga. Naglasio je to Dejan Travar.

- Ovaj miting je sigurno jedan od najboljih plivačkih u BiH i šire. I ove godine smo miting proglasili događajem od velikog značaja. Jedan od razloga zbog čega je grad podržao ovaj miting jeste taj što naša djeca imaju priliku da se takmiče na jednom ovakom takmičenju i priliku da se bore sa najboljim plivačima. Nadam se da će ljudi iz Olimpa i dalje održavati ovako velika takmičenja koja promovišu Banjaluku u najboljem svjetlu - zaključio je Travar.

Bazen spreman

Direktor banjalučke “Akvane” Svetislav Lazić istakao je da se raduje još jednom velikom sportskom događaju te da će bazen biti spreman da svi plivači uživaju.

- Ispred bazena ćemo pružiti apsolutnu podršku u organizaciji samog mitinga, sve što se tiče bazena. Cilj nam je da u svijet pošaljemo što bolju sliku našeg grada i našeg bazena. Pozivam vas sve da ispratite takmičenje, u nadi da će se baš na našem bazenu oboriti neki novi rekord - rekao je Lazić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana