Grafička novela “Dijego Armando Maradona” objavljena na srpskom jeziku: Mitovi i istine o životu fudbalskog boga

B. P.
Grafička novela “Dijego Armando Maradona” objavljena na srpskom jeziku: Mitovi i istine o životu fudbalskog boga

BEOGRAD - Izdavačka kuća “Makondo” objavila je premijerno strip “Dijego Armando Maradona” italijanskog scenariste i crtača Paola Kastaldija na srpskom jeziku.

Originalno izdata u Italiji ova grafička novela o životu i djelu legendarnog argentinskog fudbalera stekla je kultni status, koji je dodatno dobio na značaju nakon Maradonine tragične smrti 2020. godine.

Italijanska “Republika” napisala je za ovaj strip da je u pitanju iskrena i iznenađujuća knjiga, u kojoj se poezija i istina ukrštaju, a da ne protivriječje pa čak i obogaćuju jedna drugu.

Sam Kastaldi rekao je da je ova knjiga rođena slučajno tokom večere sa Gvidom Ostanelom, izvršnim direktorom izdavačke kuće “Beccogialla”, gdje je prvobitno objavljena.

- Razgovarao je sa Gvidom o mogućem novom naslovu koji bismo zajedno napravili i on mi u određenom trenutku kaže da već neko vrijeme traže autora za temu o Maradoni. U tom trenutku lice mi se ozarilo. Bio je to san koji će se ostvariti. Po rođenju sam Milanac, ali Napolista sportske vjere, zbog mog oca koji je rođen u Napulju. Odrastao sam uz Maradonine golove u video-rekorderu. Ideja da to ispričam u stripu me je oduševila - kazao je Kastaldi.

On je dodao da je odmah znao da neće praviti klasičnu biografiju, jer već postoji i previše takvih biografija o Maradoni.

- Od početka smo imali jednu fiksnu tačku: ne praviti jednostavnu biografiju. Strip je morao da odgovori na pitanje koje sebi postavljaju mnogi izvan Napulja: zašto ga tako vole Napolitanci? Dakle, morali smo objasniti šta je on predstavljalo za taj grad, koji se tokom osamdesetih u ostatku zemlje vidio kao tumor koji treba iskorijeniti. Zašto je igrač koji je već važio za najjačeg na svijetu stigao iz Barselone 1984. godine i zašto je djelovao kao nešto iz drugog svijeta, pošto nije izabrao jedan od bogatih i timova sjevera koji su navikli da kanibalizuju prvenstvo osvajajući trofeje za trofejima. Izabrao je jadni Napulj, bez osvojenog “Skudeta”. I ovdje smo odlučili da prikupimo priče koje bi mogle da budu simbol društvenog iskupljenja koje je Dijegov dolazak predstavljao za Napulj - objasnio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana