Goran Dojčinović, automobilista iz Banjaluke: Trke CEZ-a novi izazov

Milan Zubović
Goran Dojčinović, automobilista iz Banjaluke: Trke CEZ-a novi izazov

BANjALUKA - Automobilista iz Banjaluke Goran Dojčinović odavno je pokorio sve brdske i kružne staze širom Republike Srpske i BiH, dok ove godine želi da napravi iskorak na međunarodnoj sceni.

Dojčinović planira da nastupi u Centralnoevropskoj zoni (CEZ) koja je mnogo zahtjevnija od takmičenja koja vozi skoro 30 godina, ali za to su mu potrebna mnogo veća finansijska sredstva. Naime, konkurentan automobil je osnova svega jer bez dobre mašine nema ni dobrog rezultata. Sam Dojčinović ističe da ima veliku podršku prijatelja koji su ostali vjerni nekada veoma popularnom auto-moto sportu, ali da entuzijazam pojedinaca nekada nije dovoljan ako nema novca za putovanja, smještaj, dijelove.

- Čekam da bude objavljen kalendar takmičenja i napravim konkurentan automobil. Još ne znam u kojoj ću klasi voziti. Pregovaramo za klasu D5 koju sam vozio prošle godine, a možda ću voziti i u D2. Planiram da vozim trke u Kotoru, Splitu, Cazinu i Srbiji, a ako bude mogućnosti u Austriji i Italiji. Planiram da odvezem pet-šest trka jer se samo tako može napraviti neki dobar plasman na kraju. Pomoglo mi je Ministarstvo porodice, omladine i sporta kao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik mada je potrebno još sredstava da sredim auto i budem konkurentan. Minimalni budžet je nekih 15.000 evra, dok ostali takmičari imaju po 50, 70 ili čak 100.000 evra na raspolaganju - izjavio je Dojčinović za “Glas Srpske”.

Trke Centralnoevropske zone nisu mu nepoznate jer ih je vozio tokom 2023. godine i trebalo bi da mu posluže kao uvertira za predstojeću sezonu.

- Pokušao sam izaći na međunarodnu scenu i vozio sam pet trka Centralnoevropske zone (CEZ). Međutim, tu nisam mogao da budem konkurentan jer sam vozio klasu po performans faktoru pa me zakačila klasa 2.0, a u matičnoj državi sam vozio 1.6. Imao sam opciju da spremim auto za 2.0, ali ne bih imao novca da izađem na trke i išao sam na varijantu da idem po tim pravilima i pripremim auto po tim specifikacijama da može proći tehnički. Vozio sam pet trka, nekonkurentno. Završio sam kao osmi u plasmanu i da sam vozio trku u Cazinu pomjerio bih se na četvrto mjesto, ali jednostavno imao sam havariju motora i nedostatak sredstava - istakao je Dojčinović.

U narednoj sezoni ima jednu veliku želju.

- Želim da predstavim Republiku Srpsku i BiH na međunarodnoj sceni i tako zaokružim neku svoju priču, jer se nadam da mogu voziti još tri-četiri godine. Nadam se da će početi i domaće prvenstvo gdje imam želju i motivaciju da osvojim još jednu dijamantsku kacigu što mi nije daleko. Ipak, više bi mi značila profesionalna titula nakon 25 godina bavljenja sportom tokom kojih sam skupio 18 titula šampiona BiH (14 na brdskim trkama i četiri na kružnim) dok u republici Srpskoj imam 23 titule - dodao je Dojčinović.

Vozač osvaja dijamantsku kacigu nakon osvajanja tri zlatne kacige, a zlatna kaciga se osvoji nakon što se osvoje tri prvenstva zaredom ili pet puta na preskok. Dojčinović je jedini vezao 12 titula u BiH na brdskim trkama što su praktično četiri zlatne kacige. U SFRJ i SRJ jedini koji ima dijamantske kacige je Željko Banićević.

- Ne poredim se sa njim, jer mi je on bio jedan od idola kada sam bio dječak kao i Tanasije Tane Kuvalja mada su oni iz nekog drugog vremena. Jedini sam osvajač tri dijamantske kacige na prostorima Balkana. Prvu dijamantsku kacigu osvojio sam 2011. i sada 2021, a u BiH sam jedini osvajač dijamantske kacige koju sam dobio 2014. godine. Dijamantsku kacigu u Republici Srpskoj ima jedino Miroslav Josipović, a u BiH nema niko - naveo je Dojčinović.

Zanimljivo je da je dijamantsku kacigu iz 2021. dobio tek nakon tri godine.

- Proglašenje šampiona za 2021, 2022. i 2023. godinu održano je u Bijeljini i tek sada sam fizički preuzeo dijamantsku kacigu koju sam osvojio 2021. godine zbog pravno-tehničkih komplikacija u Savezu. Tokom 2022. nije bilo sezone već nešto kao Kup gradova, a 2023. su bile druge discipline (of roud) tako da sam praktično to dobio za 2021. godinu - zaključio je Dojčinović.

Odbio Albaniju

Dojčinović je otkrio da je prošle godine odbio unosnu ponudu da promijeni sportsko državljanstvo.

- Vozio sam CEZ trku u Albaniji gdje su kolegi iz Tuzle i meni ponudili da pređem u njihov savez. Ponudili su mi ugovor na pet godina i auto kakav hoću te da vozim pod njihovom zastavom. Ponuda je bila primamljiva, ali sam je odbio iz moralnih i patriotskih razloga. Ljudi su dolazili sa autima na kojima piše država Kosovo što je meni bilo smiješno i potaklo me da pokušam doći do malo ozbiljnijih finansija i da predstavljam Republiku Srpsku i vozim pod njenom zastavom. Želim da osvojim CEZ titulu pa da se vidimo na toj mapi - rekao je Dojčinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana