"Glasov" vodič kroz svjetska prvenstva - Rusija 2018.: Brih prizemljio "orlove"

Milan Zubović
"Glasov" vodič kroz svjetska prvenstva - Rusija 2018.: Brih prizemljio "orlove"

Prvi put u istoriji Mundijal je održan u istočnoj Evropi, a Rusija se pokazala kao fenomenalan domaćin koji se potrudio da svima ugodi.

Stadioni su bili bez premca, dotjerani za najveću svjetsku smotru, a utakmice su igrane u 11 gradova na 12 stadiona i to u Moskvi ("Lužnjiki" 78.011, "Otkritje" 44.190), Sankt Peterburgu ("Krestovski", 64.468), Sočiju ("Fišt", 44.287), Volgogradu ("Volgograd arena" 43.713), Rostovu na Donu ("Rostov arena", 43.472), Nižnjem Novgorodu ("Nižnji Novgorod", 43.319), Kazanju ("Kazanj arena", 42.873), Samari "(Samara arena", 41.970), Saransku ("Mordovija arena", 41.685), Kalinjingradu ("Kalinjingrad", 33.973) i Jekaterinburgu ("Central stadion", 33.061).

Fudbalska reprezentacija Srbije dotakla je dno nakon neuspjeha u kvalifikacijama za SP 2014. i EP 2016. godine pa je Savez imenovao Slavoljuba Muslina za selektora. To je djelovalo kao očajnički potez u koji ni rukovodioci nisu polagali mnogo nade jer je u reprezentaciji vladala jako loša atmosfera. U tom trenutku jedino je Muslin vjerovao u tim i igrače te zaveo gvozdenu disciplinu. Kvalifikaciona grupa nije bila prejaka, ali je pozivao na dodatni oprez zbog ranijih iskustava kada je svaki kiks bio skupo plaćen. Ni publika nije vjerovala u ekipu pa su stadioni bili sablasno prazni na uvodnim mečevima. Počelo je remijem protiv Irske u Beogradu (2:2), dok je zatim lako dobijena Moldavija u gostima (3:0). Domaći trijumf nad Austrijom (3:2) pokazao je da bi "orlovi" mogli napraviti bolji rezultat. Tim se stabilizovao jer se iskristalisalo startnih 11, atmosfera se popravila, optimizam širio... Bod u Velsu (1:1) bio je ogroman, a potvrđen je u Gruziji (3:1), da bi još jedan bio osvojen u Beogradu protiv Gareta Bejla i drugova koji su u to vrijeme bili hit. Moldavija nije pravila problem (3:0), a slavlje u Dablinu (1:0) otvorilo je vrata ka Mundijalu u Rusiji. Viza je trebalo da bude izvađena u Beču, ali je domaćin odnio pobjedu (3:2) i time ugrozio odlazak "orlova" koji su morali da dobiju posljednji meč na svom stadionu protiv Gruzije. Gol Aleksandra Prijovića u 74. minutu označio je početak velikog slavlja nakon osvajanja prvog mjesta u grupi sa 21 bodom ispred Irske (19), Velsa (17), Austrije (15), Gruzije (5) i Moldavije (2).

Prvi put nakon 1982. godine nijedan afrički tim nije prošao grupnu fazu, a igrali su Egipat, Maroko, Nigerija, Tunis i Senegal. Prvi put fer-plej kriterijum odlučio je putnika za dalje. Zbog manjeg broja žutih kartona Japan je bio ispred Senegala.

Sve dobro što je napravljeno u tom periodu srušeno je vrlo brzo nakon kvalifikacija. I pored odličnog rezultata selektoru je prigovarano što ne zove u reprezentaciju Sergeja Milinkovića Savića. Muslin, koji je poznat po svom čvrstom stavu, nije želio da popusti pa je smijenjen i umjesto njega na kormilo je došao njegov dotadašnji pomoćnik Mladen Krstajić. Nekadašnji štoper se pokazao nedorastao zadatku pa je ponovo atmosfera narušena, što je kulminiralo oduzimanjem kapitenske trake Branislavu Ivanoviću, koju je ponio Aleksandar Kolarov.

"Adidas" se vratio Telstaru i promovisao loptu "telstar 18" koja je podsjećala na najlegendarniji dizajn predstavljen 1970. godine. Golmani su imali prigovara i govorili da je klizava i ima nepredviđenu putanju.

Mundijal je počeo pobjedom protiv Kostarike (1:0) golom Kolarova iz slobodnog udarca koji je umnogome podsjetio na gol još jednog fantastičnog ljevaka Siniše Mihajlovića koji je donio pobjedu Jugoslaviji protiv Irana 1998. godine. Prvi put na Mundijalu je uvedena VAR tehnologija i prva kardinalna greška napravljena je na meču Srbije i Švajcarske kada sudija Feliks Brih nije želio da pogleda snimak poslije rvačkog zahvata Stefana Lihtštajnera nad Aleksandrom Mitorvićem, što bi sigurno rezultovalo penalom za "orlove". Nijemac se našao na udaru javnosti, ali to nije moglo da utješi Srbiju, koja je poražena sa 1:2. Ljuti zbog nepravde nisu pružili jači otpor Brazilu (0:2) pa su završili takmičenje kao treći u grupi sa tri boda, iza "karioka" (7) i "časovničara" (5), a ispred "tikosa" (1) te završili na 22. mjestu.

Kejn kao Lineker

Ponovo je bilo potrebno šest golova da bi jedan igrač ponio titulu najboljeg strijelca. To je pošlo za nogom Hariju Kejnu, koji je tako postao drugi Englez sa prestižnim priznanjem nakon Garija Linekera 1986. godine.

Svojim golom Kejn je vodio "Albion" do četvrtog mjesta, drugog u istoriji nakon 1990, što je najveći uspjeh poslije titule 1966. godine. Iza sebe je ostavio Romelua Lukakua, Antoana Grizmana, Kilijan Mbpaea, Kristijana Ronalda i Denisa Čeriševa, koji su dali po četiri pogotka. Sa dva gola donio je pobjedu protiv Tunisa (2:1) u prvom kolu, da bi potom dao het-trik u drugom kolu protiv Paname (6:1), dva iz penala, dok je postio protiv Belgije (0:1). Peti gol na šampionatu dao je protiv Kolumbije (1:1, 4:3) opet iz penala u osmini finala. U polufinalu (Hrvatska 1:2) i meču za treće mjesto (Belgija, 0:2) nije bio strijelac. Na predstojećem Mundijalu buće udarna igla svoje reprezentacije za koju je odigrao 75 utakmica i dao 51 gol, čime drži drugo mjesto na vječnoj listi iza Vejna Runija sa 53.

Samo jedan meč završen je bez golova (Danska - Francuska). Do tada je odigrano 36 utakmica na kojima je postignut barem jedan pogodak. Tokom SP postignuto je 12 autogolova, čime je izjednačen rekord iz

Pola svijeta ispred TV ekrana

Utakmice Svjetskog prvenstva kombinovano su gledale 3,572 milijarde ljudi, što je više od pola globalne populacije, a svaku utakmicu prosječno je gledao 191 milion ljudi. Više od tri miliona ljudi gledalo je utakmice uživo, a oni koji su imali ulaznicu za meč mogli su besplatno da se voze željeznicom.

Francuzi šampioni, Hrvati za istoriju

Sistem takmičenja ostao je isti i ponovo su 32 ekipe bile podijeljene u osam grupa, Island i Panama su bili debitanti, dok je titulu branila Njemačka.

"Panceri" su napravili smjenu generacija i nisu se proslavili, jer su zapeli u grupi, baš kao Francuska 2002, Italija 2010. i Španija 2014. godine te završili na 23. mjestu, što je bio njihov najlošiji plasman ikada. Argentina kao vicešampion svijeta pokazala je mnogo slabosti pa je ispala u osmini finala od Francuske (4:3) u možda i najboljoj utakmici na SP. Domaćin je pružio dobre partije i stigao do četvrtfinala, baš kao i Urugvaj te Kolumbija, čije su generacije polako silazile sa scene. U prvi plan iskočila je Belgija, kao i Hrvatska mimo svih očekivanja. Belgijanci su pregazili grupu, izbacili Japan pa Brazil, da bi u polufinalu Francuzi bili prejaki. "Trikolori" su imali sjajnu ekipu koja je pokazala stabilnost i odlučnost da stigne do drugog trofeja. Finale je bilo sjajno, za razliku od mnogih ranijih, i donijelo je šest golova. Hrvati nisu imali odgovor pa su Francuzi stigli do druge titule, a prvu su osvojili 1998. godine na svom tlu. Njihov selektor Didije Dešamp stao je uz rame Mariju Zagalu i Francu Bekenbaueru, koji su kao igrači i selektori osvajali titule.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana