Gambit okuplja preko 300 mladih šahista

Darko Dragičević
Gambit okuplja preko 300 mladih šahista

BANjALUKA - Treći međunarodni šahovski festival “Trofej Banjaluke 2023” u organizaciji Gambita okupiće više od 300 učesnika. Ovaj festival održaće se u Banjaluci 26. i 27. avgusta.

Nemanja Šipka, predsjednik Gambita ističe da je riječ o jednom od najvećih turnira u kadetskoj konkurenciji do 16 godina. Prvog dana takmičenja biće održan turnir u ekipnoj, dok je u nedelju planiran u pojedinačnoj konkurenciji.

-Riječ je o jedinstvenom konceptu, prvenstveno zbog ekipnog turnira. Mislim da će to praznik šaha jer će na jednom mjestu biti okupljeni mladi šahisti iz regiona, a iz Banjaluke će biti poslata veoma lijepa slika. Najvažnije je da djeca druže što je i najveća vrijednost ovakvih manifestacija. Naš klub koristi svaku priliku da uzvrati gostoprimstvo. Imamo odličnu saradnju sa klubovima iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore - rekao je Šipka. Ovo je samo jedna od manifestacija koje klub organizuje a godišnje je tu i šest grand prija. Takođe nakon turnira tri takmičara Gambita će nastupiti na Evropskom prvenstvu u Rumuniji, što je dokaz uspješnog rada ovog kluba koji postoji od 2008. godine.

Generalni pokrovitelj manifestacije je potpredsjednik Republike Srpske Davor Pranjić.

- Šah je sport koji treba da ima prioritetno mjesto kada je riječ o edukaciji jer su uz njega stasali brojni intelektualci i lideri. Šah je u 40 zemalja uvršten kao nastavni predmet, što govori o značaju rekao je Pranjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana