Fudbaleri Srbije pokušaće u Lisabonu poslije dugo vremena da skinu ozbiljan skalp: Velika pobjeda čeka se 11 godina

Dejan Marić
Fudbaleri Srbije pokušaće u Lisabonu poslije dugo vremena da skinu ozbiljan skalp: Velika pobjeda čeka se 11 godina

LISABON - Osamnaesti dan juna 2010. godine u knjigama srpskog fudbala, nažalost, još stoji kao posljednji datum trijumfa “orlova” nad nekom elitnom reprezentacijom (Njemačkom, 1:0). I zato s nestrpljenjem očekujemo da vidimo da li će ova kategorija biti “apdejtovana” unosom “14. novembar 2021. godine, Portugalija.”

Tada, naime, četa Dragana Stojkovića juriša na Lisabon s ciljem da ostvari pobjedu koja bi joj, bez obzira na epilog sinoćnjeg boja Iraca i Portugalaca, garantovala plasman na Svjetsko prvenstvo sljedeće godine u Kataru.

Srbija sa Piksijem na kormilu ima potencijal da se približi elitnom krugu svjetskog fudbala. Uostalom, činjenica da u sedam kvalifikacionih ispita nijednom nije poklekla, te da se u beogradskoj bici protiv Kristijana Ronalda i društva vratila nakon 0:2, jasno oslikava njen kvalitet. Mnogi, zato, vjeruju da je ovo idealan trenutak da Dušan Tadić, Aleksandar Mitrović, Dušan Vlahović i društvo načine taj ključni, posljednji korak.

Na taj način bi, u neku ruku, i saprali grijehove svojih prethodnika koji od pomenutog meča sa “pancerima” na Mundijalu u Južnoafričkoj Republici nisu uspjeli da uzmu mjeru ijednom iole ozbiljnijem protivniku. I ne samo to. “Orlovi” su od tada igrali na samo jednom velikom takmičenju, planetarnoj smotri u Rusiji, a i na njoj su se obrukali, ne računajući početno slavlje protiv Kostarike.

Uz mundijalske poraze od Brazila i Švajcarske, fudbalske fanove još peče blamaža na “Maksimiru” protiv Hrvatske, zatim onaj famozni đenovski poraz od Italije službenim rezultatom, domaći šamar protiv Belgije, dvostruki neuspjeh u okršaju sa Danskom, “petarda” protiv Ukrajinaca... Lista je baš duga.

Nedjeljni rivali Portugalci u posljednjih pet duela sa Srbima imaju učinak od tri pobjede i dva remija. I to je još jedan razlog zbog kojeg bi idealan završetak jednog poglavlja bila pobjeda “orlova” predvođenih Draganom Stojkovićem Piksijem, čovjekom koji je kao golobradi klinac prije 37 godina u Oeirašu srušio tu istu Portugaliju golom sa “kreča”. Bilo, ponovilo se.

Stojanović: Za gol više

Trener u stručnom štabu Srbije Stevan Stojanović zna recept protiv Portugalaca:

- Za gol više, ofanzivom na ofanzivu. Svojstveno rođenim pobednicima, onima koji su naučili da slave u igračkom opusu, da bi kasnije sve preneli na trenerski kolosek. Golovi, golovi… Sve zbog golova. I nikad ne smetnuti sa uma, uzeti pod obavezno, trčanje od početka do kraja utakmice, izgaranje koje zaslužuje respekt, kako god da se završi. Daješ sebe, daješ dušu, daješ sve za Srbiju, ti si uspeo, svi će skinuti kapu, odati priznanje, niko te neće mrko pogledati. Oči u oči. Stalno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana