Finale košarkaškog Kupa Republike Srpske: Borac i Leotar igraju za trofej

Milan Zubović
Finale košarkaškog Kupa Republike Srpske: Borac i Leotar igraju za trofej

BANjALUKA - Finale košarkaškog Kupa Republike Srpske biće odigrano večeras od 20 časova, u kojem će se za trofej boriti Leotar i Borac.

“Crveno-plavi” imaju priliku da donesu trofej u Banjaluku nakon 2008. godine, a Borac je devet puta slavio u finalu, dok je to Leotaru pošlo za rukom dva puta (2003. i 2020). Borac u ovaj susret ulazi kao favorit, čemu u prilog idu dobra izdanja u Ligi BiH (9-3), dok u ABA 2 ima deset trijumfa i jedan neuspjeh. Bek domaćeg tima Srđan Gavrić vjeruje da će ekipa nastaviti sa dobrim izdanjima nakon dobrih partija tokom trećeg “balona” regionalnog takmičenja.

- Osvajanje Kupa nam je imperativ, jer je poznato da Borac dugo nije osvojio taj trofej. Igramo na našem parketu, pred domaćom publikom i moramo da dobijemo ovu utakmicu. Moramo vratiti Borac u vrh, tamo gdje pripada po kvalitetu i za sada smo na dobrom putu. Leotar je jaka ekipa, koja ima 11 domaćih igrača, što djeluje nestvarno. Sjajno igraju u Ligi BiH. Ipak, malo su iskusniji od nas i vjerujem da ih možemo slomiti energijom, kao što je to bio slučaj u prvom odmjeravanju snaga ove sezone kada smo se teško izvukli na njihovom parketu. Moramo zadržati energiju sa balon turnira koja će nas odvesti do pobjede. Imali smo tri dana da odmorimo i nadam se da će publika ponovo biti naš šesti igrač - rekao je Gavrić.

Ekipa Leotara nije putovala kući nakon trijumfa u Mrkonjić Gradu protiv Mladosti, već je stigla u Banjaluku. Trebinjci se nadaju da mogu pomrsiti konce domaćem timu kojem prepuštaju ulogu favorita. Nikola Đurasović igraće svoje četvrto finale. Dva puta je slavio sa Leotarom 2003. i Borcem 2008, dok je poražen sa Slavijom.

- Trijumfom protiv Mladosti ponovo smo uhvatili dobar ritam i u dobrom raspoloženju dočekujemo finale te se nadam da će “Borik” biti pun. Borac se vratio u formu nakon nekih poraza, dobro je odigrao balon turnir nakon poraza od Heliosa, tako da ima ulogu favorita, ali se i mi nešto pitamo. Iskustvom i mirnoćom odgovorićemo njihovoj energiji - poručio je Đurasović.

Pobjednik Kupa Srpske steći će pravi nastupa na završnom turniru Kupa BiH kojem će Banjaluka idućeg vikenda biti domaćin. Ujedno, pobjednik večerašnje utakmice u polufinalu će odmjeriti snage sa Širokom (subota, 20 časova), dok će se u prvom polufinalu sastati Igokea - Sloboda (17 sati).

Trofeji

Najviše trofeja u Kupu Srpske ima Igokea 11, dok je Borac skupio devet. Mladost iz Mrkonjić Grada tri puta je stigla do pehara, a Leotar dva puta. Po jednu trofej u svojim vitrinama imaju Mladost (Gacko), Slavija (Istočno Sarajevo) i Student Igokea.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana