Ferstapen pobjednik haotične trke u Japanu, začudio se kada su mu rekli da je osvojio titulu

Tanjug, Agencije
Ferstapen pobjednik haotične trke u Japanu, začudio se kada su mu rekli da je osvojio titulu

TOKIO - Vozač Red Bula, Holanđanin Maks Ferstapen, osvojio je danas drugu uzastopnu titulu u šampionatu Formule 1, pošto je pobijedio u trci za Veliku nagradu Japana na stazi Suzuka.

Holanđanin je trijumfom u Japanu ostvario 32. pobjedu u karijeri i 12. u sezoni. Trka, koja je počela je po jakoj kiši i lošoj vidljivosti, prekinuta je već u trećem krugu posle izlijetanja sa staze vozača Ferarija, Španca Karlosa Sainca.
Nastavljena je poslije više od dva sata. Prema pravilima, trka je morala da bude završena za tri časa, ali bi se vozačima dodijelio manji broj bodova.
Međutim, odlučeno je da se vozačima dodijele svi bodovi, što je Ferstapenu donijelo drugu titulu u F1.

Videosnimak reakcije Ferstapen a kada je saznao da je prvak postao je brzo hit na društvenim mrežama. Nizozemac je ostao u čudu i ni sam nije vjerovao da je prvi te je očekivao da će za trofej morati čekati do naredne utrke.

Predstavnike svoga tima začuđeno je pitao da li su sigurni da je on prvak i da li može ići da slavi. Reakcija je postala viralna.

Ispostavilo se da mu je titulu omogućilo to što je Šarl Leklerk kažnjen s pet sekundi i prebačen s druge na treću poziciju. Takođe, dodijeljen je maksimalan broj poena, iako je utrka skraćena, tako da je Verstappen na kraju ponio titulu prvaka svijeta.

Ferstapen je izjavio da je njegov tim imao nevjerovatnu sezonu u šampionatu F1.

-Ovo je ludo, emocije su veoma pomiješane. Osvajanje titule, kakvu godinu smo imali. Veoma sam zahvalan svima koji su dali doprinos ovom uspjehu, cijeli tim je radio. Osim toga, rad koji smo imali sa Hondom svake godine sa stalnim napretkom je veoma emotivan, posebno ovdje - rekao je Ferstapen poslije trke.

Drugo mjesto u Japanu pripalo je Meksikancu Serhiu Perezu iz Red Bula, koji je do te pozicije došao posle kazne od pet sekundi za vozača Ferarija Šarla Leklera. Lekleru je na kraju pripalo treće mjesto.

Četvrti je trku završio Esteban Okon iz Alpina, a peto mjesto je pripalo Britancu Luisu Hamiltonu iz Mercedesa.

Bodove su još osvojili Nijemac Sebastijan Fetel (Aston Martin), Španac Fernando Alonso (Alpin), Britanac Džordž Rasel (Mercedes), Nikolas Latifi (Vilijams) i Lando Noris (Meklaren).

Ferstapen je četiri trke pre kraja šampionata osvojio 366 bodova, dok je Perez drugi sa 253.

Naredna trka u šampionatu F1 biće vožena 23. oktobra za Veliku nagradu SAD u Ostinu.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana