Eksponati vodenih sportova od danas u Muzeju sporta

Dušan Repija
Eksponati vodenih sportova od danas u Muzeju sporta

BANjALUKA - Svi stanovnici Banjaluke i okolnih gradova moći će u narednom periodu da u dvorani "Borik" proputuju kroz istoriju gledajući eksponate pet disciplina koje se decenijama iza nas odvijaju na Vrbasu.

Sedmu postavku u Muzeju sporta pod nazivom "Sportovi na Vrbasu" obogatili su Rafting klub Kanjon, Dajak klub, Ronilači klub Buk, Sportsko ribolovno društvo "Banjaluka", a eksponatima su ovjekovječeni i tradicionalni skokovi sa Gradskog mosta.

- Želimo da posjetioci vide što više stvari, ali i da skrenemo pažnju na našu prelijepu rijeku.

Izlagači imaju šta da predstave jer su već 100 godina aktivni. Nadam se da će ova postavka biti dobar motiv posjetiocima da se oprobaju u nekoj od ovih discilina na Vrbasu - rekao je direktor JU SC "Borik" Nenad Talić.

Bogatu riznicu medalja, ali i dva organizovana Svjetska prvenstva iza sebe ima Rafting klub "Kanjon" zahvaljujući kojem se o Banjaluci i Srpskoj čulo na svim meridijanima.

Dajak kao autohtona banjalučka vještina sve je popularnija među turistima, a izgrađeno je i pristanište na Vrbasu. Velike zasluge za to idu na račun Andreja Zamole, neprikosnovenog vladara "zelene rijeke".

- Prikupili smo dosta stvari i detalja o dajak čamcima koji postoje koliko i Banjaluka. Imamo i dijelove koji su stari više od 100 godina, a tu su i fotografije kao svjedok nekih davnih vremena - rekao je Zamolo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana