Džudisti traže promjene u svom sportu: Manje pravila, više borbe

Agencije
Džudisti traže promjene u svom sportu: Manje pravila, više borbe

ISTOČNO SARAJEVO - Džudisti su zabrinuti za budućnost svog sporta. Sve je više pravila koja ih sprečavaju da se pokažu u najboljem svjetlu. O tome su na pres-konferenciji govorili i šampioni ovog sporta Nemanja Majdov, Fabio Bazile i Laša Šavdautašvili.

Majdov je govorio o iskustvu sa Olimpijskih igara i postupku protiv njega.

- Iskreno, kao da nisam ni bio na Olimpijskim igrama. Niko me nije porazio, bukvalno su me izbacili. Tražili su da iznesem odbranu što sam se prekrstio. Napisao sam da ću uvijek da se prekrstim kada to želim, jer kao što reče Novak Đoković, prije nego sam sportista ja sam pravoslavni hrišćanin. Meni je Bog dao sve u životu. U mojoj kategoriji sam jedan od trojice džudista u istoriji koji su bili prvaci Evrope i svijeta. Niko me ne može usloviti time da se ne prekrstim, da se odreknem Isusa Hrista, da bih osvojio olimpijsku medalju, meni takva medalja ne treba - rekao je Majdov.

- U godinu dana sudije su promijenile pravila i 100 odsto određuju ishod meča. Radio sam meč na OI protiv momka protiv kojeg imam 5-0 u dvije godine. Uvijek počne isto, dva minuta radi, bukvalno se umori, odustane, ja ga pobijedim. Nisu to uradili što vole tog momka, nego je sljedeći meč bio sa domaćinom Francuzom, kojeg su izgurali do medalje, a nije taj nivo. Prekrižili su me na startu, jer su znali da se neću prepasti 15.000 ljudi. Znam da sam bacio kamen na tenk, ali sam ga bacio i znam na kojoj sam strani. Neću nikome da se izvinjavam. Ovo je moja 15 diskvalifikacija na 35 turnira. Ne pobjeđuje najbolji, nego onaj koji treba - dodao je Majdov.

Olimpijski šampion iz 2016. godine Fabio Bazile ističe da je potrebno da se džudu vrati atraktivnost.

- Džudo je borilački sport, ne želimo da postane kao ples. Sad dosta utiču sudijske odluke. Ne želim pričati loše o sudijama, oni rade svoj posao. Međutim, posljednje takmičenje nisam se osjećao slobodno, moram da razmišljam gdje da stavim prst, kako moja glava ide na strunjaču, ne znam da li ću biti kažnjen zbog toga. Postoje 274 pravila za četiri minuta koja moraju da se ispoštuju pa kako očekujete da se borimo. Umjesto borbi i bacanja, pobjednika odlučuju sve češće tri šida. Ljudi žele da vide ipon, vazari, a ne eliminacije. Žele spektakl i borbu, manje pravila - rekao je Bazile.

Šampion Laša Šavdautašvili govorio je o odluci džudo federacije da pokrene postupak za sankcionisanje Nemanje Majdova jer se prekrstio.

- Ne bih htio da komentarišem religiju. Mislim da je to stvar slobode. Kako i Nemanja reče, religija je uvijek prva, ako želim da se prekrstim, prekrstiću se, to bi trebalo da bude stvar slobodne volje - rekao je Gruzin.

Najbolji projekat

Mladi džudisti imaće od koga da nauče nove vještine. Svakog dana imaju dva treninga.

- Imao sam mnogo pobjeda u životu, ali ovo je jedna od najvećih pobjeda kada vidiš srećna dječija lica željna znanja i džudoa. “Majdov akademija” je najbolji projekat koji je Nemanja mogao da napravi za djecu - rekao je Bazile.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana