Dominacija ruskih sportista i pod „oktroisanim“ simbolima

Srna
Foto: AP

PEKING- Ruski sportisti, kojima je Međunarodni olimpijski komitet ponovo zabranio da koriste pun naziv svoje države i zastavu zbog afere dopinga, briljiraju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

Mnogobrojna ruska reprezentacija samouvjereno je započela nastup na Olimpijadi.

Prvog dana ruski sportisti osvojili su dva odličja, drugog dana tri, a ponedjeljak je počeo pravim praznikom zahvaljujući umjetničkom klizanju.

Tako je dvadesetšestogodišnja skijašica Natalija Neprjajeva donijela svojoj ekipi srebrnu medalju u skiatlonu, plasiravši se iza fenomenalne Norvežanke Tereze Johaug.

Ruski biatlonisti Uljana Nigmatulina, Kristina Razcova, Aleksandar Loginov i Eduard Latipov zauzeli su treće mjesto u mješovitoj štafeti i donijeli ekipi bronzu.

Trijumf Rusije okrunjen je skiatlonom u muškoj konkurenciji. Aleksandar Boljšunov trku je počeo padom, ali na kraju je prestigao sve i na cilj stigao minut prije drugoplasiranog.

Denis Spicov, takođe, nije izbjegao pad, ali je bio tako dobar da je zaostao samo za Boljšunovom, što znači da je ruska ekipa odnijela dvije medalje, zlatnu i srebrnu.

Na taj način su Rusi senzacionalno potisnuli tradicionalne favorite - Norvežane. Zbog toga je jedan od najpoznatijih medija u toj zemlji NRK objavio članak o tome da "Rusi uopšte ne trebaju izlaziti na startnu liniju skiatlona".

Već pred kraj nedjeljnog dana ruske navijače obradovala je skijašica u slobodnom stilu Anastasija Smirnova, osvojivši bronzu u mogulu u ženskoj konkurenciji.

Pravi trijumf ostvarili su ruski takmičari u umjetničkom klizanju.

Mark Kondratjuk /muško individualno umjetničko klizanje/, Anastasija Mišina i Aleksandar Galjamov /klizanje-parovi/, Viktorija Sinicina i Nikita Kacalapov /ples na ledu/ i Kamila Valijava /žensko individualno klizanje/ osvojili su ekipno zlato.

Kamila Valijeva postala je prva klizačica u istoriji koja je izvela četvorostruki skok na olimpijskim igrama u ženskoj konkurenciji.

Amerikanci, glavni konkurenti Rusa, zaostali su za čak devet bodova, što je astronomska vrijednost u ovom sportu.

"Ruska riječ" navodi i skandal na hokejaškom turniru za žene.

Utakmica između Rusije i Kanade počela je sa sat vremena zakašnjenja. Kanađanke su prvo tražile da hitno dobiju na uvid rezultate jutarnjeg testiranja Ruskinja na virus korona /što je bilo nemoguće jer su testiranje organizatori obavili prethodne večeri/, a onda su pristale da igraju, ali samo sa medicinskim maskama.

Počasni predsjednik Međunarodne hokejaške federacije Rene Fasel oštro je reagovao: "Ne mogu zamisliti da je uopšte moguće igrati hokej sa medicinskim maskama. To nema nikakvog smisla".

Kao i na Ljetnoj olimpijadi u Tokiju, Rusija se odlukom Međunarodnog olimpijskog komiteta takmiči pod zastavom Ruskog olimpijskog odbora umjesto nacionalne trobojke, a medalje im se uručuju uz zvuke Koncerta za klavir i orkestar broj jedan Petra Čajkovskog, umjesto uz nacionalnu himnu.

Što je veći pritisak na ruske sportiste, oni više teže pobjedi, ističe se u tekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana