Đula Mešter, predsjednik Odbojkaškog saveza Srbije: Glavni cilj Olimpijske igre

Darko Dragičević
Đula Mešter, predsjednik Odbojkaškog saveza Srbije: Glavni cilj Olimpijske igre

BANjALUKA - Odbojkaški savez Srbije primjer je uspješnog rada. Već godinama u seniorskoj konkurenciji su navikli navijače na trofeje, a pored toga postižu odlične rezultate i u mlađim kategorijama.

U savezu nema trzavica i svi su na samo jednom zadatku a to je da odbojku zadrže u svjetskom vrhu.

Aktuelni predsjednik Đula Mešter ističe da je ponosan na postignute rezultate kao i način funkcionisanja saveza. Trenutno prioritetni ciljevi su plasman na Olimpijske igre.

- Od 1995. godine traje trend naših uspjeha. Mislim da je naša generacija sa zlatnom medaljom u Sidneju učvrstila odbojku, a taj uspjeh je i te kako uticao na mlađe generacije da se bave našim sportom. Naš najveći uspjeh je što smo privukli djecu, naročito djevojčice da se počnu baviti odbojkom i ponosni smo na to - istakao je Đula Mešter za “Glas Srpske”.

Predsjednik saveza ističe da trenutno moraju da poprave rad sa muškim kategorijama, dok je ženska seniorska reprezentacija svojim uspjesima, svjetskom i evropskom titulom donijela rekordan broj djevojčica u ovom sportu.

- Djevojčice sve više treniraju odbojku, imamo sjajnu bazu i veliki potencijal. Kod muškaraca nažalost nije taj trend, tu imamo problem u konkurenciji košarke i rukometa i borimo se da prevaziđemo taj momenat. Malo je došlo do pada rezultata na muškoj liniji i želimo opet da ih vratimo u vrh. Neće biti lako, ali vjerujem u ove momke. Vjerujem da ova generacija Marka Podraščanina, Aleksandra Atanasijevića ima ogromnu želju i motivaciju da se plasira na Olimpijske igre, jer većina njih nije učestvovala na tim igrama i ne bi bilo lijepo da završe karijere bez učešća na takvom takmičenju - poručio je Mešter.

U Odbojkaškom savezu Srbije su se odlučili i za stranca na mjestu selektora. Taj potez i dolazak Danijela Santarelija donio je rezultat pa su odbojkašice odbranile titulu svjetskog šampiona. Nakon toga Santareli je dobio sjajnu finansijsku ponudu, a njega će na mjestu selektora opet zamijeniti stranac Đovani Gvideti.

U zemlji koja je iznjedrila brojne sjajne trenere i odbojkaše, postavljanje stranca je bilo iznenađenje.

- Možda neko nije očekivao da ćemo izabrati stranca za selektora, ali mislim da nismo pogriješili. Prošle godine odbranili smo titulu šampiona svijeta u ženskoj konkurenciji, što je najveći uspjeh u našoj odbojci, jer svi dobro znamo da je teže odbraniti trofej nego ga osvojiti. Došlo je do promjene na mjesto selektora, mislim da smo možda u toj razmjeni trenera sa Turcima bolje prošli. Vrijeme će pokazati ko je više profitirao. Gvideti će biti sa nama do Pariza, a možda i do Los Anđelesa. Imamo strašan potencijal igračica u mlađim kategorija, a on voli da radi sa mladima i da stvara nove asove. Ima sve preduslove i krenuo je ambiciozno, što nas raduje, jer imamo odličnu bazu iz koje možemo da stvaramo nove reprezentativke - dodao je predsjednik saveza.

Takođe Odbojkaški savez Srbije već godinama ima odličnu saradnju sa kolegama iz Republike Srpske. Tijana Bošković i Brankica Mihajlović su svakako najpoznatije reprezentativke Srbije koje su svoje prve korake napravile u Srpskoj, ali tu je još dosta odbojkaša i odbojkašica.

- Čestitao sam našim prijateljima na 30 godina postojanja, imamo izuzetno saradnju kakvu vjerujem nema nijedan drugi savez. Naša saradnja može da bude primer svima. Hteo bih da istaknem kampove koje smo organizovali, takođe bih spomenuo edukaciju trenera, mislim da je to jedan od značajnijih segmenata da oni nauče i dosta napreduju. Saradnja je velika i između klubova, tako da se ne brinemo za budućnost, jer verujem da zajedno možemo uraditi mnogo toga.

Pale talične za Srbiju

Odbojkaške reprezentacije su se nekoliko puza pripremale za velika takmičenja u Republici Srpskoj.

- Naše seniorske reprezentacije su se od šest poslednjih godina četiri puta pripremale u Palama, svi znamo kako smo igrali na tim takmičenjima nakon priprema u Srpskoj. Najbolje selekcije održe treninge, šire znanje i saradnja je odlična. Eto talični ste i siguran sam da ćemo opet biti na pripremama - dodao je Mešter.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana