Đoković u hotelu za smještaj tražilaca azila, trojica tenisera ušla u Australiju s vizom poput njegove

Agencije
Đoković u hotelu za smještaj tražilaca azila, trojica tenisera ušla u Australiju s vizom poput njegove

MELBURN- Sud u Australiji trebalo je da u osam časova počne razmatranje zahtjeva advokata najboljeg svjetskog tenisera Novaka Đokovića da mu se odobri ostanak u zemlji nakon što su ga juče zaustavili zvaničnici na aerodromu u Melburnu, javio je Rojters.

Đoković je prebačen u hotel izdvojen za karantin u ovom gradu nakon privođenja na aerodromu.

Saslušanje povodom žalbe trebalo je da počne ranije, ali je odloženo za 18 časova po lokalnom vremenu, nakon što je sudija Entoni Keli izjavio da nije dobio potrebnu dokumentaciju od Đokovićevih advokata.

Sud je kao datum za završno ročište u ovom slučaju prethodno odredio ponedjeljak, ali su vladini advokati zadržali pravo da traže odluku o deportaciji Đokovića prije toga.

Nik Vud, Đokovićev advokat, rekao je sudiji da ga je Teniska asocijacija Australije savjetovala da do utorka moraju imati informaciju o tome da li će Đoković učestvovati na Australijen openu.

Srpskom teniseru  juče nije dozvoljeno da uđe u Australiju nakon burnih protesta povodom odluke da mu se odobri medicinsko izuzeće od vakcinisanja protiv kovida 19, da bi mogao da igra na teniskom Otvorenom prvenstvu Australije. Ispitivanje granične policije je trajalo satima, ali na kraju je odlučeno da Novak ne može dobiti vizu i prijeti mu deportacija.

Kako je objasnila Granična policija Australije, Đoković nije ponudio potrebne dokaze kojima bi ispunio kriterijume za ulazak u Australiju i da je s tim u vezi njegova viza ukinuta.

Đoković je, zajedno s timom advokata, podnio tužbu na odluku da mu se zabrani ulazak u Australiju.

U međuvremenu je Rojters objavio da su trojica tenisera kojima je odobreno medicinsko izuzeće od vakcine ušli u Australiju sa istom vizom koju je imao i Novak Đoković. Njihova imena nisu otkrivena, ali i Sport klub iz svojih izvora je potvrdio da su sa istom vizom za koju je Đoković podnio zahtjev neki teniseri ušli u Australiju.

Nakon što mu je viza odbijena, Novak Đoković je prebačen u hotel „Park“ u Melburnu .

U hotelu, koji je ranije bio poznat kao „Rydges on Swanston“, od decembra 2020. godine smješteni su tražioci azila, od kojih su mnogi tamo držani duže od godinu dok su potraživali vize za boravak u Australiji. Sada ih je tamo najmanje 24.

Brojni aktivisti su ranije ispred ovog hotela održavali proteste protiv zadržavanja tražilaca azila, a na zidovima hotela i na terenu ispred postoje poruke protiv njihovog zadržavanja.

Na sajtu hotela se navodi da je to „luksuzni hotel sa 4,5 zvjezdica na odličnoj lokaciji“, koji raspolaže sa 107 soba, od kojih su sve klimatizovane.

Kako navodi Rojters, u oktobru prošle godine je došlo do izbijanja kovida među izbjeglicama i tražiocima azila koji se tamo nalaze, dok je u decembru u hotelu izbio požar, koji je, kako su prenijeli mediji, rezultirao lakšim povredama.

Ubrzo potom, neki od tražilaca azila su se požalili da im hrana sadrži crve i buđ, prenose mediji.

Ovaj hotel, smješten u Karltonu, predgrađu Melburna, nalazi se u blizini Univerziteta u Melburnu i Kraljevske ženske bolnice.

Srpski navijači okupili su se ispred hotela „Park“ kako bi izrazili nezadovoljstvo zato što mu je nije dozvoljeno da učestvuje Australijan openu.

Na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama vide se Srbi iz Melburna koji su se okupili ispred hotela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana