Dejan Radonjić, trener košarkaša Crvene zvezde za “Glas Srpske”: Sreća da porodice imaju razumijevanja za naš posao

Milan Zubović
Dejan Radonjić, trener košarkaša Crvene zvezde za “Glas Srpske”: Sreća da porodice imaju razumijevanja za naš posao

Dejan Radonjić i Crvena zvezda ne mogu jedno bez drugoga. Neke neraskidive veze postoje između njih koji su stvorili simbiozu poznatu širom Evrope koja se ogleda u fantastičnim rezultatima koje bilježe.

Prvi Radonjićev mandat obilježen je brojnim trofejima, a njegov odlazak teško je pao armiji navijača koja je sa oduševljenjem dočekala njegov povratak prije nekih godinu dana. Gdje je stao 2017. nastavio je 2021. Trofeji su nastavili da stižu na Mali Kalemegdan, a onda je tokom ljeta napravljena rekonstrukcija tima. Veoma prometno bilo je tih dana u Crvenoj zvezdi, ali na radost svih dobro poznata imena vratila su u ekipu koju je Radonjić skockao po svom ukusu, prije svega defanzivno orijentisanu i sa mnogo napadačkog potencijala. Tim djeluje mnogo kompaktnije u odnosu na prethodne sezone i jasno je do izražaja došla Radonjićeva vizija i filozofija igre. Jednostavno, svako zna svoju ulogu u timu, svi su podređeni kolektivu što je publika prepoznala i podrška se osjeti na svakom koraku. Uz to, nosioci igre su provjereni domaći igrači tako da je identifikacija navijača sa klubom došla do mnogo većeg izražaja.

- Prošle sezone bilo je mnogo zdravstvenih problema i igrali smo utakmice bez publike, dok smo sada u drugačijoj situaciji. Osjeća se dobar ambijent na tribinama i podrška naših navijača ima ogroman značaj za igrače, ali i nas ostale pa vjerujem da će tako biti i nastavljeno i dalje - izjavio je Radonjić u intervju za “Glas Srpske”.

GLAS: Koliko ćete imati slobodnih dana oko Nove godine i Božića?

RADONjIĆ: Odmora nema. Već 1. januara putujemo za Split gdje dan kasnije igramo meč ABA lige, onda slijedi susret Evrolige 6. januara pa ponovo ABA liga 9. januara. Bez obzira na to što su praznici, mi smo u “mašini”. Ritam je žestok, mnogo putujemo i moramo se brzo adaptirati na uslove. Sreća je da naše porodice imaju razumijevanja za naš posao i obaveze i da nam daju podršku, jer bismo teško uspjeli bez njih.

GLAS: Iza sebe imate 156 evroligaških utakmica sa Zvezdom i Bajernom i često trpite sudijsku nepravdu. Kako uspijevate ostati smireni?

RADONjIĆ: Bitno je da svi budemo koncentrisani i ne dozvolimo da nas tako nešto poljulja. Moramo da izvučemo maksimum iz svake situacije i da se izborimo za najbolji mogući rezultat.

GLAS: Najveće probleme stvaraju takozvani dupli programi odnosno dvije utakmice Evrolige tokom iste sedmice. Mnogi su odavno podigli glas protiv toga, da li ima konkretnih poteza?

RADONjIĆ: U ovom trenutku nadamo se da ćemo doći do modela takmičenja koji će svima nama još bolje odgovarati, jer je ovo zaista iscrpljujuće za sve. Kad će to da bude, ne znam, ali se nadam da će biti što prije.

GLAS: Vaš dolazak na Mali Kalemegdan obilježio je i angažman Gorana Boškovića u stručnom štabu sa kojim ste zajedno igrali. Kako djeluje vaš zajednički zadatak?

RADONjIĆ: Poznajemo se skoro cijeli život i jako je značajno da ekipa sa njim funkcioniše dobro. Donio je neke nove stvari u naš rad i svi zajedno dajemo sve od sebe da budemo kvalitetniji.

GLAS: Na jednom tajm-autu tokom utakmice Evrolige pričali ste na srpskom što se baš rijetko dešava. Da li Vas je to iznenadilo?

RADONjIĆ: Desio se taj momenat na koji nisam obraćao pažnju čak ni tokom analize utakmice. Jednostavno, dogodilo se i nije ništa posebno čudno.

GLAS: Igrali ste poziciji plejmejkera 19 godina. Šta biste kao trener poručili Dejanu Radonjiću igraču?

RADONjIĆ: Dug je period od kada više ne igram i ogromne su razlike u igri između tog i ovog sadašnjeg vremena. S obzirom na to, teško je praviti paralele, jer je svaki period nosio neke svoje specifičnosti i jednostavno nezahvalno je pričati o tome.

GLAS: Novi saziv Skupštine kluba izabran je prije nekoliko dana u kojem su se našli proslavljeni članovi poput Milana Gurovića, Igora Rakočevića, Vladislava Lučića, Darka Miličića, Nikole Vučevića... Šta to znači za klub?

RADONjIĆ: Velika je stvar za Košarkaški klub da u njemu imate prisustvo takvih veličina koja su nebrojeno puta iskazale svoju pripadnost Zvezdi. Jasno je da će klub od njih imati velike koristi.

GLAS: Predsjednik kluba Nebojša Čović obavljaće istu funkciju i narednih pet godina. Koliko je to bitno za klub?

RADONjIĆ: Jako je značajno što je Nebojša izabran za predsjednika u narednom ciklusu jer će time kontinuitet dobrog rada biti nastavljen. Naša saradnja je dobra što se vidi na rezultatima.

GLAS: Prijatelj ste sa trenerom Igokee Draganom Bajićem. Koliko pratite njegov rad?

RADONjIĆ: Dobar posao su napravili u Ligi šampiona i svi u klubu rade dobar posao. Mnogo su toga promijenili ove sezone i najbitnije je da su nastavili jako da rade. Bitno je da su zadržali kontinuitet pogotovo nakon uspješne prošle sezone u LŠ.

GLAS: Upravo kod Bajića na krsnoj slavi prije nekoliko godina nastala je čuvena fotografija vas dvojice koja je obišla region. Dolazite li 20. januara na slavu?

RADONjIĆ: U ovom ritmu igranja utakmica teško je razmišljati o tim stvarima. Ako budem u prilici nekada rado ću to ponoviti. Pored svih silnih utakmica, treninga, putovanja... nema prostora za druge stvari.

GLAS: Koliko Vam znači podrška navijača iz Republike Srpske kojih uvijek ima mnogo na svim Zvezdinim utakmicama?.

RADONjIĆ: Uvijek je lijepo vidjeti da je neko prevalio toliki put da bi došao da te gleda. Hvala svim navijačima koji rade, jer su nam oni velika podrška i bez njih ne bismo bili to što jesmo.

GLAS: Vaša poruka za kraj svim čitaocima “Glasa Srpske”?

RADONjIĆ: Prije svega svim stanovnicima želim mnogo zdravlja, jer je ono najbitnije i onda će sve ostalo biti mnogo lakše. U sreći i veselju provedite novogodišnje i božićne praznike sa svojim najmilijima.

Savjeti sinu

GLAS: Vaš sin Petar krenuo je Vašim stopama i trener je kadetskog tima Mege. Da li traži savjet od Vas?

RADONjIĆ: Meni je značajno da je on posvećen radu i da je pronašao sebe u tom poslu. Ipak, jasno je da je pred njim mnogo rada da bi postao uspješan. Razgovaramo o svemu, često o sportu, ali i onako roditeljski odnosno kao otac i sin, ali uvijek mu pomognem kada mi se obrati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana