Darko Zakoč, prvi selektor ženske odbojkaške reprezentacije SRJ: Nismo imali podršku saveza

Dejan Kondić
Darko Zakoč, prvi selektor ženske odbojkaške reprezentacije SRJ: Nismo imali podršku saveza

Odbojkašice Partizana maksimalnim trijumfom nad ekipom Novog Sada, 3:0, izborile su plasman u četvrtfinale Kupa Srbije. To je jedan od frontova na kojem će, pored prvenstva, “crno-bijele” juriti trofej. Na klupi Beograđanki nalazi se iskusni stručnjak Darko Zakoč.

Šef struke Partizana inače je prvi selektor reprezentacije Savezne Republike Jugoslavije i on je vodio “plave” dame od 1996. do 2001. godine, kada ga je naslijedio trofejni Zoran Terzić. U razgovoru za “Glas Srpske” Zakoč se rado prisjetio tih prvih koraka aktuelnih svjetskih prvakinja nakon skidanja sankcija.

- Hvala Vam što se sećate tog perioda, stvarno. Bilo je tu jako kvalitetnih igračica. Nažalost, izašli smo iz perioda sankcija. Nismo u to vreme, iskreno, imali ni podršku saveza. Muška odbojka je imala primat, ali uprkos svemu, mi smo postavili neke temelje. Dobro se sećam utakmica protiv Finske, kada smo ušli u A diviziju i onda smo posle toga stalno bili blizu ili prisustvovali velikim takmičenjima. To nam je mnogo značilo i tako je naša reprezentacija rasla - istakao je Zakoč.

GLAS: Aktuelna generacija srpskih odbojkašica brani trofej na Svjetskom prvenstvu. Šta Vi očekujete od Srbije?

ZAKOČ: Devojke igraju sjajno u Poljskoj, ali nosimo teško breme. Favoriti smo, branimo titulu osvojenu u Japanu. Svi kidišu na nas, svi su maksimalno motivisani protiv nas, ali sam uvek optimista kada je naša reprezentacija u pitanju. Imamo kvalitet, samo da nas do kraja posluži zdravlje i želim im svu sreću na putu ka novoj medalji.

GLAS: Da li su kultni mečevi Vašeg tadašnjeg kluba Jedinstva iz Užica i Crvene zvezde jedan od temelja ženske odbojke u Srbiji, pored reprezentacije?
ZAKOČ:
Kako da ne. Bili su to praznici odbojke. Svaku utakmicu pratilo je od tri do četiri hiljade ljudi. Tražila se karta više. Tu je krenula ta neka euforija i mislim da se to 2006. godine vratilo tom prvom medaljom i trajemo već 16 godina.

GLAS: Osam titula ste osvojili sa Jedinstvom. Koju posebno pamtite?
ZAKOČ:
Prva titula osvojena 1994. godine mi je posebno draga. To su bile posebne emocije. Nisam mogao zaustaviti suze kada smo je osvojili pred prepunom dvoranom. Dva trubačka orkestra su svirala, ali ipak najveće bogatstvo su te devojčice, veliki broj njih koje su igrale odbojku, zatim razapete mreže po Užicu, ali i ostalim našim gradovima. Tada je krenula ekspanzija odbojke i to nam se vratilo.

GLAS: Vi ste stvorili šampionsko Jedinstvo. Ušli ste rano u taj sistem, 1989. godine donijeli ste u Užice titulu kadetskog prvaka Jugoslavije. Godinu kasnije ušli ste u Drugu saveznu ligu, a juniorke Jedinstva su postale vicešampionke Jugoslavije.

ZAKOČ: Bez lažne skromnosti, pokrenuo sam tu odbojkašku priču u Užicu. Bili smo perjanica odbojke u Srbiji u to vreme i postavljeni su neki standardi, kako treniranja, tako i ulaganja. Grad je živeo za odbojku. Voleo bih da se to ponovi, da centri kao Užice i drugi ožive i onda bi i odbojci bilo bolje.

GLAS: Kakve su Vaše ambicije sa Partizanom ove sezone?
ZAKOČ:
Nama su boravak u Banjaluci i učešće na Balkanskom kupu bili jako značajni da snimimo situaciju što se tima tiče. Imamo mladu ekipu. Dva dana pred dolazak u grad na Vrbasu stigao nam je novi tehničar Nina Stojiljković. Ona bi trebalo da bude perjanica ekipe. Polako se uigravamo i tražimo se. Mečevi koje smo do sada odigrali bili su dobra prilika da sve posložimo i nadam se da ćemo, kako utakmice budu prolazile, biti sve bolji i bolji. Nećemo da se izlećemo sa nekim velikim izjavama što se ciljeva tiče.

 Tijani prija traka

GLAS: Kako se Vama čini Tijana Bošković kao kapiten nacionalnog tima?
ZAKOČ:
Gledajte, Tijani jako prija pozicija kapitena i lidera ekipe. Ona je bila dete kad sam je trenirao u Partizanu. U pitanju je izuzetan karakter, videli ste, njena volja, želja i snaga se ne dovode u pitanje. Samo da bude zdrava i zlatna levica će raditi bez problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana