Danski rukometaš Rasmus Bojsen za “Glas Srpske” najavio derbi sa Hrvatskom: Vrijeme je da Srbija zablista

Dejan Marić
Danski rukometaš Rasmus Bojsen za “Glas Srpske” najavio derbi sa Hrvatskom: Vrijeme je da Srbija zablista

BANjALUKA - Danski rukometaš i ekspert Rasmus Bojsen vjeruje da je došlo vrijeme da Srbija zablista punim sjajem i to baš u velikom derbiju s komšijskom Hrvatskom, koji je zakazan za subotu u 20.30 časova.

Riječ je o okršaju drugog kola Evra u koji timovi ulaze s dijametralnim raspoloženjima. I dok “orlovi” nastavljaju da se uzdižu pod komandnom palicom Tonija Đerone, što su demonstrirali na premijeri protiv Ukrajine (31:23), “kockasti” su u kontra-ritmu. Na turnir su došli u šarenom sastavu, infekcija koronom desetkovala je i njihove redove, pa Francuskoj nisu uspjeli ozbiljnije da zaprijete (22:27).

Tako je Srbija došla u poziciju da dobru formu u posljednje vrijeme kruniše skalpom najljućeg rivala i praktično ga pošalje kući nakon svega 120 minuta rukometa.

Bojsen, nekadašnji omladinski reprezentativac Danske, a danas adut Fredericije HK, smatra da Lazar Kukić i društvo ovakvu priliku ne smiju propustiti. Čovjek koji je boje svog nacionalnog tima branio pod svodovima banjalučkog “Borika” na omladinskom Svjetskom prvenstvu 2013. godine, tvrdi da će srpsko-hrvatski boj biti spektakl.

- Uvijek je posebno kada igraju Srbi i Hrvati, pogotovo u rukometu. Činjenica da se sve dešava u Segedinu, u blizini granica obje zemlje, garantuje ludu atmosferu. Oba sastava su uzdrmana mnogobrojnim slučajevima “kovida 19” pa je neizvjesno i s kakvim snagama će nastupiti. Ipak, vjerujem da Srbija ima kvalitet da dobije Hrvatsku. Riječ je o izbalansiranoj ekipi s odličnim igračima. Ovo je pravo vrijeme da zablistaju punim sjajem. Hrvatska, s druge strane, ima mnogo problema i igrače koji se još nisu potpuno uklopili - počeo je Bojsen priču za “Glas Srpske”, uz konstataciju da “kockaste” nikada ne treba otpisati, pogotovo ako im se vrate Luka Cindrić i Domagoj Duvnjak.

Popularbni Boj, rukometaš koji uporedo sa igračkom karijerom uspješno plovi novinarskim vodama, objasnio je zašto je u prognozi pred šampionat “orlove” etiketirao kao najprijatnije iznenađenje.

- Prije svega zato što je Srbija znatno potcijenjena zbog rezultata u posljednjih pet-šest godina. Međutim, ako pogledamo malo bolje, shvatićemo da ima čudesan roster s mnogo talentovanih igrača koji brane boje nekih od najboljih klubova planete. Golmani su sjajni, pivotmeni odlični u odbrani, krila jaka i brza, a na sve to dodajte kvalitetne vanjske igrače koji imaju iks faktor. Dakle, ako su spremni i ako prevaziđu probleme s koronom, Srbi imaju snagu da pobijede jake sastave poput Hrvatske.

Virus korona je napravio haos u svim sferama društva. Sport, odnosno rukomet, nije izuzetak. Gotovo da nema reprezentacije koja nije imala inficiranih, a to bi smatra naš sagovornik moglo da dovede do potpunog haosa.

- Iznenađenja je već bilo. Biće ih još. Nadam da će situacija od sada biti pod kontrolom, ali se bojim da bi u jednom trenutku sve moglo da eksplodira - rekao je Danac.

Za kraj je promijenio svoju top tri prognozu, pa nakon prvih mečeva na Evru ona izgleda ovako:

- Prva je Danska, druga Švedska, a treća Francuska - zaključio je Bojsen.

Mađarsko razočarenje

Bojsen je u uvertiri Evra najavio da bi Mađari mogli biti “crni konj” prvenstva, svrstavši ih u osvajače medalja. Pa, ipak, jedan od domaćina razočarao je na premijeri izgubivši od Holandije.

- Imao sam veliku vjeru u ovaj mađarski tim, kako zbog izdanja na posljednja dva šampionata, tako i zbog domaćeg terena. Ima još da se igra, ali me razočarao. Čini mi se da je pritisak 20.000 navijača za Mađare bio preveliki - ocijenio je Bojsen, uz konstataciju da ovo neće biti posljednje iznenađenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana