Danas startuje Turneja četiri skakaonice: Publika vraća sjaj prazničnoj čaroliji

Dejan Kondić
Danas startuje Turneja četiri skakaonice: Publika vraća sjaj prazničnoj čaroliji

OBERSTDORF - Vrijeme je za ski-skokove. U njemačkom Oberstdorfu danas od 16.30 časova na skakaonici "Šatenberg" startuje novogodišnja Turneja četiri skakaonice.

Ovogodišnje izdanje Turneje biće u punom sjaju, biće baš kao nekada. Bez praznih mjesta na tribinama i neprijatne tišine, pošto su poslije dvije godine ukinute restriktivne mjere. Navijači se vraćaju, vijoriće se  zastave u podnožju skakaonica, a novog šampiona će, pored "Zlatnog orla" u Bišofshofenu dočekati popaljene baklje. Karata za takmičenje u Oberstdorfu odavno nema. Bukvalno igla neće imati gdje da padne, nakrcaće se 25.000 duša da isprati svojevrsni povratak ski-skokova. Kako u Oberstdorfu, tako će biti i u Garmiš-Partenkirhenu, Inzbruku i Bišofshofenu. Pandemija nije "ubila" prazničnu čaroliju. Predsjednik Skijaškog kluba Oberstdorf Karl Gajger raduje se startu sezone.

- Skijaški skokovi nisu izgubili na popularnosti, fascinacija je i dalje prisutna. Sjajno je što ponovo možemo da skačemo pred navijačima. To motiviše skakače, organizatore, volontere kojih će biti preko 700 u Oberstdorfu. Zaista se radujem skokovima na Šatenbergu - rekao je Gajger.

Raspored novogodišnje turneje:

  • Oberstdorf (Njemačka), skakaonica "Šatenberg"

Veličina - 137m

Termin: danas (16.30)

  •  Garmiš-Partenkirhen (Njemačka), skakaonica "Olimpijska"

Veličina - 142m

Termin: 1. januar (14.00)

  •  Inzbruk (Austrija), skakaonica "Bergizel"

Veličina - 130m

Termin: 4. januar (13.30)

  •  Bišofshofen (Austrija), skakaonica "Pol Auserlajtner"

Veličina - 142m

Termin: 6. januar (16.30)

Praznična groznica drma Austriju i Njemačku, kao i ostatak svijeta. I oni ravnodušni će makar prvog dana januara, dok se oporavljaju od burne noći, "odvojiti oko" i zaviriti u takmičenje na skakaonici.

Osim povratka navijača na tribine, sve ostalo je isto. Počev od rasporeda, preko formata takmičenja, pa do nagrada. Dok se u većini sportova teži ka promjenama, na novogodišnjoj Turneji se drže tradicije. Austrijanci i Nijemci su u ski-skokovima zakleti protivnici novotarija. I donekle je Turneja i zbog ustaljenog, specifičnog sistema koji je izuzetno surov dobila na popularnosti.

Jače od sedam decenija i prvog takmičenja kada je Sep Bradl bio pobjednik, skokovi su magnet za navijače. Nakon kvalifikacija koje su uvod u glavnu seriju gdje 50 takmičara stiče prohodnost, automatski se formira 25 parova.

Pobjednici duela i pet "laki luzera" nastavljaju bitku, gubitnici mogu da se oproste od "Zlatnog orla", jer četiri skakaonice ne tolerišu lošu seriju. Što važi za prvu stanici - Oberstdorf, važi i za posljednju - Bišofshofen. Najviše generalnih pobjeda na turneji imaju: Finci, Nijemci i Austrijanci. Oni su u 16 navrata osvajali titulu. Austrija takođe drži i rekord po broju vezanih - čak sedam.

Rekordi skakaonica:

Oberstdorf - Sigurd Petersen (143,5m)

Garmiš-Partenkirhen - David Kubacki (144m)

Inzbruk - Mihael Hajbek (138m)

Bišofshofen - David Kubacki (145m)

Pored Sepa Bradla, vlasnika prve titule, najznačajniji skakači su Sven Hanavald, Jane Ahonen i Jens Vajsflog. Sven Hanavald prvi je letio do grend slema. U sezoni 2001/2002 podizao je male globuse redom u Oberstdorfu, pa Garmišu, zatim Inzbruku i na kraju Bišofshofenu, gdje mu je uručen prvi i jedini "Zlatni orao". Tri najdominantnije države u ski-skokovima duže vrijeme nisu u vrhu, četiri skakaonice postale su poprište bitke između Poljaka i Japanaca. I ako je suditi po rezultatima u posljednje vrijeme, opet će voditi bitku. Rjoju Kobajaši donio je oba "Orla" u Zemlju izlazećeg sunca, dok je za Poljsku tri titule osvojio Kamil Štoh, a jednu - David Kubacki.

Upravo je David Kubacki prvi favorit da na Badnji dan podigne novog "Zlatnog orla", međutim, imaće strašnu konkurenciju u Anžeu Lanišeku.

Čudo neće biti ako Kubackom i Lanišeku računicu pokvari Rjoju Kobajaši, Štefan Kraft, Halvor Egner Granerud, Kamil Štoh ili Pjotr Žila, pa ni Mihael Hajbek koji proživljava drugu mladost.

Neka skokovi počnu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana