Danas istekla dvogodišnja zabrana takmičenja ruskim sportistima

G.S.
Danas istekla dvogodišnja zabrana takmičenja ruskim sportistima

MOSKVA - Ruskim sportistima danas je istekla dvogodišnja zabrana učešća na velikim međunarodnim sportskim događajima zbog navodnog dopinga, rekao je šef Olimpijskog komiteta Rusije Stanislav Pozdnjakov.

"Dvogodišnja zabrana koju je izrekla Svjetska antidoping agencija i koju je donio Sud za sportsku arbitražu 17. decembra 2020. istekla je danas. Kao što se i očekivalo, nije bilo razloga da se produži niti je moglo biti. Okrenuli smo tu stranicu", napisao je Pozdnjakov na društvenim mrežama.

Svjetska antidoping agencija prvobitno je predložila četvorogodišnju zabranu, ali ju je arbitražni sud prepolovio.

Ruskim sportistima koji su testirani i "ocijenjeni kao čisti" bilo je dozvoljeno da se takmiče pod neutralnom zastavom.

Pozdnjakov je rekao da su Rusi u protekle dvije godine bili najtestiraniji sportisti na svijetu - više od 31.000 puta između januara 2021. i decembra 2022. godine, u prosjeku 42 puta dnevno.

Ruski ministar sporta Oleg Maticin rekao je da će njegovo Ministarstvo učiniti sve što da obezbjedi dostojanstven povratak Rusije na međunarodne sportske događaje.

"Sankcije su završene. Sva ograničenja za ruske sportiste su ukinuta. Ovo se navodi u zvaničnom pismu koje je Svjetska antidoping agencija poslala svim zainteresovanim stranama. Nadamo se i činimo sve što možemo da obezbjedimo da se ruski sportisti dostojanstveno vrate u međunarodni sport i da se takmiči pod ruskom zastavom", naveo je Maticin u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana