Čuveni Safet Sušić oduševljen podvigom nekadašnjeg saigrača: Piksi, kapa dole!

Dejan Marić
Čuveni Safet Sušić oduševljen podvigom nekadašnjeg saigrača: Piksi, kapa dole!

PARIZ - Legendarni fudbaler Safet Sušić tvrdi da ga je nekadašnji saigrač iz reprezentacije Jugoslavije Dragan Stojković oduševio podvigom u kvalifikacijama za Mundijal, pošto je Srbiju direktno odveo u Katar, pobjedom nad favorizovanom Portugalijom.

Popularni Pape već je bio dokazan igrač kada je svoj put u dresu “plavih” počeo da krči Stojković. Godine 1984. obojica su bili strijelci baš protiv Portugalaca u Oeirašu, Sušić kao kapiten, a Stojković kao golobradi meč u svom tek drugom meču za nacionalni tim.

Od tada je prošlo 37 godina tokom kojih reprezentacije SFRJ i SR Jugoslavije, Srbije i Crne Gore, a potom i Srbije nisu uspijevale da uzmu mjeru Portugalcima. Sve do nedjelje naveče, kada su Dušan Tadić i društvo na volšeban način “ugasili svjetlo” na “Stadionu svjetlosti” i preokretom uzeli katarsku vizu, a domaćina poslali u baraž (2:1).

- Piksiju i momcima svaka čast. Stvarno mi je drago. Napravili su veliku stvar. Ne bih je nazvao senzacijom, jer Srbija ima dobru ekipu, ali iznenađenje svakako jeste. Dobiti Portugalce na njihovom terenu, u ključnoj utakmici kvalifikacija, sve sa Kristijanom Ronaldom u timu... Malo koja svjetska reprezentacija je u stanju to napraviti - izjavio je Sušić za “Glas Srpske”.

Čovjek koji je reputaciju stekao u Sarajevu, a zatim ispisao istoriju Pari Sen Žermena vrlo brzo je shvatio da će od Piksija “biti nešto”:

- On je imao 18, 19 godina kada je ušao u reprezentaciju. Vidjelo se tada da je veliki talenat i rođeni pobjednik. Bio je zaista vrhunski igrač, a vidim i da je postao veliki stručnjak. Kada na kormilu imate takvog pobjednika koji uvijek vjeruje u uspjeh, onda je to i veliki motiv fudbalerima pa i oni počnu tako da razmišljaju.

Sušić Srbiju nije svrstao među favorite u Kataru, ali je ocijenio da “orlovi” nikome neće biti lak zalogaj.

- Srbija neće igrati sporednu ulogu, to je sigurno. Sa izdanjem kao protiv Portugalije može da iznenadi svaki tim - zaključio je Pape, dodajući da mu je drago što se i Hrvatska kvalifikovala na Mundijal, izražavajući brigu za budućnost reprezentacije BiH, pogotovo nakon što Edin Džeko odluči da ode u penziju.

Čestitka

Safet Sušić još nije stigao da lično čestita Draganu Stojkoviću na prolazu u Katar, ali će to učiniti uskoro.

- Ne znam kako nemam Piksijev broj. Imao sam ga. Zato sam zvao još jednog člana naše generacije Faruka Hadžibegića, da mi pošalje njegov broj. Nazvaću ga, to je sigurno - otkrio je Pape.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana