Čudo u norveškom Bergenu o kojem možemo da sanjamo

Iz Bergena Dejan Kondić
Čudo u norveškom Bergenu o kojem možemo da sanjamo

BERGEN - Prvi evropski ispit u istoriji odbojkaši Borca imali su u Bergenu, pa iako Norveška nije previše poznata po ovom sportu, mogli su da vide stvari koje, nažalost, mogu samo da sanjaju.

Izabranici Miše Marjanovića odigrali su sinoć i preksinoć mečeve sa domaćim Vikingom, a osim dobre igre rivala mogli su da uživaju u komforu “Asane arene” koja se nalazi u sklopu istoimenog kompleksa, a koji se pruža na 32.000 kvadratnih metara.

Ovaj savremeni sportski centar otvoren je u avgustu 2020. godine, koštao je 70 miliona evra, a izgrađen je donacijom milijardera Tronda Mona. Sastoji se od šest dvorana, od kojih je jedna “specijalizovana” za odbojku na pijesku, te dva stadiona. Centralna, multifunkcionalna dvorana kapaciteta je 2.200 mjesta dok veći, od dva stadiona koji se nalaze u neposrednoj blizini hale, može da primi 3.700 gledalaca. Na njemu domaće utakmice igra klub koji se zove kao i trening-centar, a trenutno se takmiči u drugom rangu takmičenja.

Fascinantno izgledaju i dvorana za hokej, te karling, koji je u Norveškoj jako popularan. Sve je tako jednostavno i praktično, a opet i više nego funkcionalno. Na ponos domaćina, a nama možda kao zvijezda vodilja.

- Nevjerovatno zaista. Sve je naruku sportistima, što bi se reklo. Oduševljen sam, možemo samo da zavidimo našim rivalima. Rekli su nam da odskora igraju u ovoj areni, a imaju i svoju dvoranu koja im je dostupna 24 časa dnevno. Mi, nažalost, možemo samo sanjati o takvim uslovima, ali svakako je bilo lijepo vidjeti ovo i uvjeriti se da se može nešto uraditi kad ima volje, entuzijazma i naravno sredstava. Nadam se da ćemo nekad i mi imati priliku da dobijemo bar nešto približno ovome - istakao je predsjednik Borca Aleksandar Dakić.

Imajući u vidu da Banjalučani nerijetko trening završe tik prije ponoći nije ni čudo što su oduševljeni uslovima koji su svakodnevica za sportiste u Bergenu.

- Fenomenalno je, zaista ostavlja bez daha. Ljudi su nam ispričali detalje koji iz naše vizure djeluju nestvarno. Drago mi je što sam igrao ovdje i osjetio atmosferu. I sam grad je sjajan, ima dušu. Utisci iz Bergena i sve ovo što smo vidjeli ostaju za cijeli život - rekao je jedan od mlađih u ekspediciji “crveno-plavih” Mladen Sladojević.

Poraz na premijeri

Odbojkaši Borca sinoć su igrali revanš meč drugog kola CEV Čelendž kupa, a u prvom su preksinoć poraženi maksimalnim rezultatom. Viking je slavio sa 25:18, 25:16, 25:18 te pokazao da je u ovom trenutku bolji.

- Možda nisu profesionalci u smislu da primaju platu, ali su vrlo ozbiljan klub. Treniraju dva puta dnevno, sve im je na raspolaganju i sigurno su za svaki respekt - rekao je trener Borca Mišo Marjanović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana