Ceremonija otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu: Svijet gleda u “Ptičije gnijezdo”

G.S.
Ceremonija otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu: Svijet gleda u “Ptičije gnijezdo”

PEKING - Prvi put u istoriji jedan grad moći će se pohvaliti činjenicom da je bio domaćin Ljetnjim i Zimskim olimpijskim igrama.

Peking će ugostiti najbolje sportiste na snijegu i ledu nakon što je 2008. godine bio domaćin najveće sportske smotre svijeta. Ceremonija svečanog otvaranja 24. ZOI zakazana je za 13 časova na stadionu “Ptičije gnijezdo” koji je izgrađen za potrebe OI prije 14 godina, a očekuje se da manifestaciju otvori predsjednik države Si Đinping. Srpsku zastavu na otvaranju nosiće skijaš Marko Vukićević, dok bi osim njega Srbiju još trebalo da predstavlja Nevena Ignjatović čiji je nastup pod znakom pitanja zbog povrede. Vukićević je bio 52. od 56. takmičara na prvom zvaničnom treningu dok ga čekaju još dva treninga na istoj stazi gdje će u nedjelju voziti spust.

- Staza je prilično zahtevna, prava olimpijska. Mnogo je teža nego na prošlim Igrama, zahtevnija, strmija. Nekako ima više terenskih promena i skokova. Hteo sam da malo upoznam tu stazu, ovo mi je, kao i drugima, bio prvi spust na ovoj stazi u uslovima koji će vladati na trci. Narednih dana ću probati da dodajem brzinu i da dovedem sebe u situaciju da se na trci od starta gurnem maksimalno i da pokažem sve što mogu u trenutku kada je to najvažnije - izjavio je Vukićević.

Što se tiče takmičara, pored toga što je uslov za nastup bio da budu potpuno vakcinisani ili posjeduju sada već famozno medicinsko izuzeće, oni će slično kao njihove kolege u Japanu, od dolaska u Peking pa do kraja svog učešća funkcionisati u takozvanom balonu, koji su ovog puta organizatori nazvali zatvorena petlja. Od zvaničnika MOK preko sportista do volontera i radnika u hotelima, niko neće moći da napusti mrežu zvaničnih mjesta kada uđe. Svako ko stigne iz inostranstva ući će u zatvorenu petlju po dolasku na aerodrom, vozeći se određenim autobusima i vozovima od hotela ili sela do događaja. Uz to, svi oni će se svakodnevno testirati na “kovid 19”, a eventualni pozitivni nalazi značiće diskvalifikaciju.

- Zaposleni i volonteri baš znaju šta im je posao, selo je veoma udobno, kvalitetno je napravljeno, kvalitetnije nego na prethodnim igrama. Logistika je odlično organizovana. Nemamo potrebe za komplikovanim transportom, s obzirom na to da direktno iz Olimpijskog sela gondola vozi do staza. Sada je malo drugačije i zahtevnije zbog mera protiv “kovid 19” infekcije, ali mi se čini da su se Kinezi odlično snašli u ovim okolnostima. Ne mogu da zamislim neku drugu zemlju koja bi u ovim okolnostima mogla tako dobro da organizuje Olimpijske igre. Pozitivno sam iznenađen i veoma sam zadovoljan - istakao je Vukićević.

Takmičari će nastupiti u sedam sportova, 15 disciplina (alpsko skijanje, biatlon, bob, skijaško trčanje, karling, umjetničko klizanje, hokej, skijanje slobodnim stilom, nordijska kombinacija, ski-skokovi, snoubording, sankanje, brzo klizanje, skeleton i brzo klizanje na kratkim stazama) i sve to staće u rekordnih 109 događaja.

BiH bi trebalo da ima šest predstavnika i to Esmu Alić (slalom, veleslalom), Elvedinu Muzaferiju (kombinacija, superveleslalom, spust), Sanja Kusmuk (ski-trčanje), Strahinja Erić (ski-trčanje), Emir Lokmić (alpsko skijanje), te Mirza Nikolajev (sankanje).

Olimpijsko selo

Olimpijsko selo smješteno je južno od Nacionalnog olimpijskog sportskog centra i čini ga 20 stambenih zgrada čijih će se 330.000 kvadratnih metara koristiti kao stambeni i poslovni prostor. Projektovano je 2.338 ležaja za olimpijce i 1.040 kreveta za paraolimpijce. Pored Pekinga, neka od takmičenja biće održana u Jangćingu i Džangđijakou, prefekturama glavnog grada.

Maskote i medalje

Maskote predstojećih ZOI su panda Ledeni dun dun i lampion Snježni žung žung koji simbolizuju fizičku snagu sportista, ali istrajnost i inspirativni olimpijski duh. Slogan Igara glasi “Zajedno za budućnost koju dijelimo”. Dizajn medalja zasnovan je na tradicionalnoj kineskoj astronomiji i astrologiji, jer će smotra biti održana u vrijeme proslave Kineske nove godine (godina Tigra).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana