Brčak Mlađen Samardžić apsolutni vladar srednjih pruga

Dušan Repija
Brčak Mlađen Samardžić apsolutni vladar srednjih pruga

BRČKO - Atletičar Maratona iz Brčkog Mlađen Samardžić (21) na najbolji mogući način privodi sezonu kraju pošto je dominaciju na srednjim prugama potvrdio osvajanjem titule šampiona BiH u krosu za mlađe seniore, a njegovo vrijeme ujedno je i najbolje u ukupnom plasmanu.

Podatak da se ove godine 24 puta našao na postolju na trkama 3.000, 5.000, krosevima i polumaratonima svjedoče o njegovoj dominaciji i sugerišu da je materijal za mnogo veće domete. Njegov brat, trener i desna ruka Srđan, iz dugogodišnjeg iskustva bavljenja atletikom tvrdi da je svjetski talenat i da bi uz normalne uslove za napredovanje mogao dohvatiti evropsku medalju. Mlađen je svjestan kvaliteta i podvlači da će učiniti sve da ispuni potencijal iako nerijetko ima utisak da se bori sa vjetrenjačama.

- Najvredniji rezultat mi je na 3.000 metara (8.33,00 minuta), a kako ta disciplina nije uvrštena u program Evropskog prvenstva za mlađe seniore, pokušaću da ispunim norme za 3.000 stipl i 5.000 metara. Prolazno vrijeme je više nego dobro i siguran sam da ću se oprobati sa najboljim atletičarima Starog kontinenta. Osim toga, plan je da u bližoj budućnosti oborim rekorde BiH na srednjim prugama, te da napadnem balkansku medalju - priča Samardžić.

Na tom putu mogao bi da mu pomogne poziv iz Slovenije. On je već sedam dana boravio u kampu kod vrhunskog trenera i zadovoljio sve kriterijume. Zato bi vrlo skoro mogao da spakuje kofere i dalji napredak ostvaruje u mnogo sređenijoj zemlji koja vodi računa o talentima.

- Svi dobro znamo kakvo je stanje kod nas kada je sport, a naročito atletika u pitanju. Kada bih se osvrtao na to, odavno bih prestao da treniram, ali je trčanje moja velika ljubav. Sa druge strane, nevjerovatno je koliko Slovenci cijene vaše kvalitete. Kada sam vidio da sam u rangu s njihovim takmičarima koji imaju sve moguće uslove, to mi je dalo dodatnu snagu i želju da pokušam napraviti nešto veliko. Ukoliko ostanem ovdje, svjestan sam da će to teško ići - naglasio je Samardžić.

Borba protiv štoperice najveća je motivacija momka koji najčešće trenira u Banjaluci gdje studira.

- Zahvaljujući pobjedama na polumaratonima zaradim i nešto novca, ali to je samo motiv da nastavim jače. Nedovoljno je za ozbiljniji iskorak koji podrazumijeva adekvatnu vitaminizaciju, bolje uslove i odlaske na pripreme - zaključio je Samardžić.

Teško do Valensije

Atletičari Maratona neće odmarati ni u zimskim mjesecima jer ih već u februaru 2023. čeka Evropsko prvenstvo u krosu koje će biti održano u Valensiji. Ove godine već su bili na kontinentalnoj smotri u Portugaliji, a sve bez marke pomoći iz budžeta Brčkog.

- Osim što svakodnevno treniramo dva puta, energiju trošimo na traženje sponzora. Imamo volju i energiju, želimo da vjerujemo da ćemo uspjeti otići u Španiju, ali bi nam pomoć institucija svakako dobrodošla - rekao je Srđan Samardžić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana