Borče Sredojević se prisjetio saradnje sa legendarnim trenerom: Blažević nas je sve činio boljima

Darko Dragičević
Borče Sredojević se prisjetio saradnje sa legendarnim trenerom: Blažević nas je sve činio boljima

ZAGREB - “Trener svih trenera” je otišao u fudbalsku vječnost. Proslavljeni stručnjak Miroslav Ćiro Blažević preminuo je juče u Zagrebu u 88. godini života nakon duge i teške bolesti.

Blažević je plijenio harizmom, ludačkim optimizmom i doskočicama koje su mu postale zaštitni znak. “Sine moj” je uzrečica koja je u startu topila odnose sa novinarima, a stručnjak je znao da se našali, zagalami, ali i stvori sjajnu atmosferu gotovo u svakom klubu i reprezentaciji koje je vodio.

Svakako, od trenerskih uspjeha pamtiće se treće mjesto sa reprezentacijom Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj, te titula šampiona Jugoslavije sa Dinamom i ulazak Prištine u Prvu saveznu ligu Jugoslavije. Tokom karijere vodio je i reprezentaciju BiH, a tu mu je pomoćnik bio Borče Sredojević. Portugalija ih je tad zaustavila na putu ka Svjetskom prvenstvu.

- Potresla me smrt Miroslava Blaževića. Preminuo je trener koji je imao nevjerovatnu harizmu. Taj period kad smo zajedno radili u reprezentaciji BiH bio je sjajan. Bila je čast sarađivati s njim, posebno jer je on insistirao da budem u stručnom štabu. Znao je kako da napravi atmosferu i ujedini igrače. Činio nas je sve boljima kako u stručnom štabu, tako i igrače da vjeruju da uvijek mogu do pobijede. Veliki motivator, sjajan stručnjak koji se nije plašio da pruži šansu mladima. Sjećam se, pred meč sa Belgijom, išao sam sa sekretarom Pilavom da gledam meč protiv Slovenije. U povratku me Blažević nazvao i pitao kakva je bila utakmica. Odgovorio sam mu da bi Slovenci slavili da su bili hrabriji. A on je s druge strane odgovorio: “Pa, ti mene zajeb****”. To je bio Ćiro. Znao je jednom doskočicom da opusti tim i da ga natjera da “gine” za njega - prisjeća se Borče Sredojević koji je umalo završio u Dinamu upravo zbog Blaževića.

- Malo je nedostajalo da završim u Dinamu kad sam odlazio iz Rijeke. Ćiro je želio da me ima u timu, ali se sve to nešto otezalo, a to je iskoristio Partizan. A od tada smo bili u kontaktu.

Jedan od fudbalera koji je igrao za reprezentaciju BiH dok ju je vodio Blažević bio je i sadašnji trener Radnika Velibor Đurić. Na azijsku turneju je otišla ekipa sastavljena od igrača iz šampionata pojačana sa šest fudbalera koji su igrali u inostranstvu. I upravo anegdota s tog puta opisuje odnos koji je Blažević imao sa igračima.

- Odlazak Blaževića je gubitak za svjetski fudbal. Nastup za reprezentaciju koju je on vodio je bi­o prelijepo iskustvo. Vedar, znao je kako da pronađe “žicu” igračima i kako da se bori za njih. Nakon povratka s azijske turneje svratili smo u Istanbul i trebalo je da budemo smješteni u hotel koji je bio u lošem stanju. Međutim, kad je vidio sobe, Blažević je pobjesnio i natjerao je savez da nam promijeni hotel. Prešli smo u puno bolji, a Ćiro nam je rekao: “Kad pružite maksimum na terenu, onda ću se ja boriti za vas i ne smije ništa da vam nedostaje”. To su stvari koje se pamte - istakao je Đurić.

Blažević nikog nije ostavljao ravnodušnim. Iako je bio prijatelj sa bivšim predsjednikom Hrvatske Franjom Tuđmanom, vrata su mu širom bila otvorena u Beogradu i Banjaluci. Posljednju nagradu “Vladimir Beara” primio je od sportsko-rekreativnog društva Srba, a često je isticao ponašanje reprezentativaca tadašnje Jugoslavije nakon što je nestalo struje na beogradskoj “Marakani”.

Trener je znao i da prizna svoje greške. Za vrijeme njegovog mandata u Dinamu Robert Prosinečki je otišao u Crvenu zvezdu i zatim je sa beogradskim timom osvojio titulu šampiona Evrope. Zatim nije uspio da dovede Sinišu Mihajlovića koji je otišao u Vojvodinu.

Izraze saučešća povodom smrti Blaževića uputili su brojni klubovi iz regiona, kao i igrači koje je vodio tokom trenerske i selektorske karijere. Svi igrači koje je vodio u reprezentaciji BiH su se prigodno oprostili od legendarnog stručnjaka.

Htio da vodi Srpsku

Blažević je u periodu dok je bio selektor BiH često znao da dođe u Banjaluku. A sve je iznenadio kada je u intervju za Kliks rekao da bi vodio fudbalsku selekciju Republike Srpske.

- Sine moj, ja sam sportista i gledam to samo sa te strane. Vodio bih Republiku Srpsku, još ako bi me moj prijatelj Milorad Dodik pozvao, ne bi mi bilo mrsko. Vrijeme je da prestanemo s podjelama i da budemo jedinstveni - rekao je tada Blažević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana