Borac saznaje rivala u prvom kolu kvalifikacija za Ligu konferencije

Darko Pašagić
Borac saznaje rivala u prvom kolu kvalifikacija za Ligu konferencije

BANjALUKA - Fudbaleri Borca danas nešto poslije 14 časova saznaće ime protivnika u prvom kolu kvalifikacija za Ligu konferencija, koje će biti igrano 7. i 14. jula.

Izabranici Nenada Lalatovića biće u grupi 30 klubova koji nisu nosioci. Banjalučanima je malo nedostajalo da se nađu u grupi povlašćenih ekipa, jer su od 60 timova koliko će igrati u prvom kolu kvalifikacija rangirani na 32. mjesto sa koeficijentom 3.000.

Posljednja dva povlašćena kluba i to oba poljska, Pogon Šćećin i Lehija Gdanjsk imaju koeficijent 3.175. Osim ova dva kluba mogući rivali Borca u premijernom evropskom ispitu za sezonu 2022/23 su: Flora Talin (Estonija), koja ima najbolji koeficijent od nosilaca, 9.750 te Škendija (Makedonija), Riga (Letonija), Alaškert (Jermenija), Olimpija (Slovenija), KUPS Kuopio (Finska), Fola Eš (Luksemburg), Budućnost Podgorica (Crna Gora), Dinamo Tbilisi (Gruzija), Dunajska Streda (Slovačka), Laći (Albanija), Mura (Slovenija), Drita (samoproglašeno Kosovo), Dinamo Minsk (Bjelorusija), B 36 Toršaun (Farska ostrva), Petrokub Hničesti (Moldavija), Metalurgs Lijepaja (Letonija), Evropa (Gibraltar), Partizani (Albanija), Breidablik (Island), HB (Farska ostrva), Gzira Junajted (Malta), Milsami Orhei (Moldavija), Kauno Žalgiris (Litvanija), Bala Taun (Vels), Tre Pene (San Marino), Sent Džozef (Gibraltar) i Krusaders (Sjeverna Irska).

Pošto je žrijeb kao i prethodnih godina poludirigovan, nekoliko časova pred izvlačenje će se znati kojih će pet od ovih 30 ekipa biti potencijalni protivnici Borca, ali je jasno da je među njima mnogo timova, od kojih bi Banjalučani, bar na papiru, trebalo da budu jači. Od klubova koji bi bili bar blagi favoriti u odnosu na četu iz “Platonove” sigurno vrijedi izdvojiti Pogon Šćećin, Lehiju Gdanjsk, Olimpiju, Dinamo Minsk, Dunajsku Stredu i možda KUPS Kuopio. Međutim, treba se nadati da se bar većina od njih neće naći u grupi eventualnih rivala Banjalučana i da bi Borac ove sezone mogao napraviti iskorak na evropskoj sceni, kako je iz kluba i najavljeno.

U žrijebu za prvo kolo kvalifikacija za Ligu konferencija naći se još jedan tim iz Premijer lige, Tuzla siti. I oni će biti u grupi nepovlašćenih klubova, a njihov koeficijent je 1.825.

Samo dan kasnije, odnosno već u srijedu, biće obavljen i žrijeb za drugo kolo kvalifikacija za Ligu konferencija, kada će Banjalučani saznati eventualnu drugu prepreku. Mečevi drugog kola igraju se 21. i 28. jula.

Modriča

Rekonstrukcija trave na stadionu “Dr Milan Jelić” počela je juče, a kao što je poznato, planirano je da Borac u Modriči igra svoje domaće mečeve do završetka radova na Gradskom stadionu. Pošto radovi u “Platonovoj” neće biti završeni do kraja jula, jasno je da će “crveno-plavi” u Modriči igrati i svoj domaći evropski meč. Ovaj stadion već je obišla inspekcija UEFA i u narednim danima očekuje se odgovor iz Niona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana