Borac i Sarajevo opet na stadionu gdje su igrali prije 42 godine!

GS
Foto: Mondo

NOVI GRAD - Banjalučani i Sarajlije već su, kroz istoriju, odmjeravali snage na novljanskom stadionu.

Posljednji put se to desilo davne 1980. godine.

Drugo kolo m:tel Premijer lige BiH obilježiće "klasik" bh. fudbala – okršaj Borca i Sarajeva.

Zbo radova na rekonstrukciji travnjaka na Gradskom stadionu, veliki derbi će se, umjesto na banjalučkom Gradskom stadionu, igrati na "Mlakvama" u Novom Gradu, gdje su, zanimljivo, dva kluba kroz istoriju već odmjeravala snage.

Posljednji put se to dogodilo prije 42 godine!

Borac i Sarajevo, u to vrijeme jugoslovenski prvoligaši, sastali su se na terenu u Novom Gradu 10. avgusta 1980. godine, a odigran je prijateljski meč u okviru turnira održanog povodom 70 godina postojanja FK Sloboda Novi Grad.

Takođe, u sezoni 1979/80 gradio se stadion "Mlakve", pa se otvaranje stadiona poklapalo sa godišnjicom postojanja Slobode, pa je i to bio povod za gostovanje Borca i Sarajeva u Novom Gradu.

Slobodan Karalić, Dragan Bogojević, Hikmet Kušmić, Muhamed Ibrahimbegović... branili su boje Banjalučana, kojima su se suprotstavili Faruk Hadžibegić, Husref Musemić, Mehmed Janjoš, Slaviša Vukićević, Nenad Vidaković, Želimir Vidović...

U polufinalu Slobodinog turnira, Borac je realizovao samo jednu u moru prilika pred golom bordo tima. 

To nije bilo dovoljno da se izbori mjesto u finalu i zakaže duel sa Željezničarom, koji je u drugom polufinalu nadigrao domaćina (0:6).

Pet minuta prije kraja prvog poluvremena Mehmed Janjoš je doveo Sarajevo u vođstvo, poslije pet minuta igre u nastavku prednost je uduplao Husref Musemić, dok je šansu koja je krunisana jedinim golom Borca materijalizovao Muhamed Ibrahimbegović, prenosi Mondo.ba.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana