Bilbija biser Borčeve fudbalske škole

Slavko Basara
Bilbija biser Borčeve fudbalske škole

BANjA LUKA - Fudbalska škola banjolučkog Borca u posljednjih 15 godina iznjedrila je nekoliko fudbalera koji su izgradili uspješne karijere u inostranstvu.

Pored "matičnih" igrača "crveno-plavi" su regrutovali i pojedince iz okolnih mjesta koji su takođe uspjeli van granica Srpske i BiH. Omladinski pogon s Gradskog stadiona trebalo bi da bude zaštitni znak Borca u narednom periodu što je najavio i sportski direktor Muhamed Ibrahimbegović Fišer:

- Od nas se očekuje da proizvodimo igrače za evropsko tržište jer naša kupovna moć je slaba.

Posljednji "biser" koji je izašao iz Borčeve fudbalske radionice je mlađani Nemanja Bilbija, može još da igra i za juniorski sastav, a već uveliko trese mreže u seniorskoj konkurenciji. Već sada se za talentovanog napadača raspituju mnogi klubovi, menadžeri su odavno stavili njegovo ime u notes. Postao je istinska "zvijezda", možda najbolji mladi fudbaler ne samo na Balkanu, već na prostoru cijele jugoistočne Evrope.

- Sve moje misli su vezane trenutno za Borac, klub u kojem sam ponikao i želim da se dokažem u matičnoj sredini - kratko je rekao Bilbija.

Imajući u vidu da su najkvalitetniji fudbaleri Borca najčešće prvu stanicu imali u Beogradu, lako se može zaključiti povezanost krajiškog fudbalskog velikana sa "vječitim" rivalima, odnosno fudbalske Banje Luke s Beogradom. Ako je gledati po tome mlađani Bilbija bi mogao ili u Partizan ili u Zvezdu. Kao odskočnu dasku za početak.

Goran Đukić, član generacije koja je 1992. godine osvojila Mitropa kup u Fođi je stigao do Crvene zvezde okolnim putem. U kulski Hajduk je otišao u zimu 1993. godine, a potom je igrao za Milicionar, Zvezdu i Vergl.

- Dolaskom na "Marakanu" ostvario se moj dječački san, zaigrao sam u "crveno-bijelom" dresu - rekao je Đukić.

Aleksandar Vrhovac je takođe napravio zavidnu inostranu karijeru mada je kao pionir počeo u Naprijedu, a kasnije nastavio u BSK-u. Kao junior Borca 1995. godine prešao je u Bajmok, a potom subotički Spartak. Kasnije je uslijedio put za Mađarsku, Slovačku, Rusiju, Austriju...

- Promijenio sam mnogo klubova, a zanimljivo je da su glavni razlog za to bile moje odlične igre. Nisam imao menadžera koji me je vodao za ruku

Na Gradskom stadionu je ponikao i sadašnji kapiten Borca Darko Ljubojević. Nekadašnji fudbaler Crvene zvezde, Orensea, Kadiza, Zalaegeršega i Panseriakosa je zajedno s Vinkom Marinovićem, koji je stigao iz Gradiške, prešao na "Marakanu" 1995. godine. Bio je to bum-transfer u to vrijeme koji je napravio tandem iz Borca, otišavši u redove eks evropskog i svjetskog šampiona.

Nakon Ljubojevića Borčeva škola fudbala iznjedrila je i reprezentativce Darka Maletića i Vladana Grujića. Prvi je okolnim putem stigao do Beograda, tačnije Partizana 2006. godine. Maletić je iz Borca 2001. godine poslije šampionske titule u RS otišao u bečki Rapid kod trenera Lotara Mateusa. Prije dresa Partizana nastupao je još za Publikum Celje, Zenit, Šinjik i Vaslui, a sada je u taboru njemačkog drugoligaša Koblenca.

Grujić je stigao na "Marakanu" 2002. godine kao izuzetan talenat. Ubrzo se vratio kući, a onda otisnuo u pečalbu. Nastupao je za Keln, Alaniju, Liteks, potom Sarajevo, a sada je u norveškom drugoligaš Mosu. Odigrao je najviše utakmica u reprezentativnom dresu od svih Banjolučana. Zavidnu ino karijeru imao je i napadač Vladimir Karalić, koji jedini od pomenutih fudbalera nije igrao u Beogradu iako je u njemu rođen. Njegov otac Slobodan, golman, jedno vrijeme je čuvao i gol Crvene zvezde.

Posljednji u nizu Banjolučana na Topčiderskom brdu je defanzivac i mladi reprezentativac Ognjen Vranješ koji se još dokazuje u timu Vladimira Petrovića Pižona. 

Ostali

U prošlosti Borac je "snimao" talente u okolnim gradovima i komšijskim klubovima, te ih dovodio u svoju školu, a oni su kasnije odlazili u inostranstvo. Između ostalih to su: Dalibor Teinović, Boris Raspudić, Draško Žarić, Marko Maksimović, Miloš Babić, Boris Keča, Miodrag Babić, Jovo Šmanja...

Iz Borčeve škole izašli su i golman Siniša Mrkobrada, Goran Galešić, Milan Ozren, Damir Memišević, Saša Kajkut, Nikša Dimitrijević, Dragan Benić, Goran Đukić... 

Sombolac i Karalić

Prije transfera Marinovića i Ljubojevića u Crvenu zvezdu samo dva fudbalera iz Borca su bili u taboru beogradskih vječitih rivala. Riječ je o Velimiru Sombolcu članu legendarne generacije Partizana iz šezdesetih godina prošlog vijeka i nosilac zlatne olimpijske medalje iz Rima 1960. godine. Na golu Zvezde jedno vrijeme je stajao Slobodan Karalić, ustvari bio je rezervni čuvar mreže "crveno-bijelih", a potom se vratio u Borac. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana