BiH porazom od Finske ostala bez šansi za plasman na Svjetsko prvenstvo 2022.

Srna, Anadolija
BiH porazom od Finske ostala bez šansi za plasman na Svjetsko prvenstvo 2022.

ZENICA - Fudbalska reprezentacija BiH poražena je u Zenici od Finske sa 1:3 u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kataru, čime je izgubila sve šanse za drugo mjesto u grupi D i plasman u baraž.

BiH se kolo prije kraja kvalifikacija nalazi na pretposljednjoj poziciji sa sedam bodova, dok je Finska na 11.

Finci su poveli golom Markusa Forsa u 29. minutu, a prije toga je Timuu Pukiju penal odbranio Ibrahim Šehić.

Od 27. minuta Finci su igrali sa igračem manje, jer je direktan crveni karton zaradio Juki Raitala poslije starta nad Seadom Kolašincem.

U nastavku mrežu BiH pogađa Robin Lod u 51. minutu.

Pet izmjena napravio je selektor fudbalske reprezentacije BiH Ivajlo Petev do 67. minute. Amer Gojak je izveo slobodan udarac s desne strane, a sjajni Luka Menalo, samo dva minuta nakon ulaska u igru, pogodio je za 1:2.

Slavlje navijača na prepunom Bilinom polju nije trajalo dugo – Danijel O'Šonesi postigao je treći pogodak za Fince u 73. minuti. Sumnjalo se da je bila nedozvoljena pozicija, no nakon VAR asistencije sudija Mihael Oliver je ipak pokazao na centar.

Na tabeli grupe "D" Francuska je prva s 12 bodova, Finci sada imaju 11, Ukrajina je treća s devet, dok BiH ima sedam. Kazahstan je posljednji s tri boda.

- Izvinjavam se ljudima koji su danas bili na stadionu. Podržali su nas 90 minuta, a mi smo odigrali jako lošu utakmicu - rekao je Petev.

Dodao je da su napravili previše grešaka.

- Ne možeš da primaš dva gola s igračem više. Razočaran sam. Loše smo igrali. Nisam ovo očekivao, ali ne možemo vratiti vrijeme - istakao je Petev.

Dodao je da su primili prvi gol kada je osam, devet igrača bilo iza lopte.

- Ne možemo dozvoliti to sebi i puno nas je poljuljalo. Izgoreli smo izgleda i od prevelike želje. Nećemo tražiti alibi. Krivi smo svi, prvi ja - istakao je Petev.

U utorak će BiH ugostiti Ukrajinu u Zenici u utakmici posljednjeg kola grupe "D" kvalifikacija za naredni Mundijal koja za izabranike bugarskog trenera neće imati rezultatski značaj.

-Ne mogu sada odgovoriti u kojem ćemo sastavu igrati protiv Ukrajine. Sead Kolašinac je otpao za utorak. Pripremićemo bolje utakmicu nego danas. Moramo - naglasio je Petev.

Veoma smo srećni zbog pobjede u teškoj utakmici u kojoj smo rano ostali s igračem manje što je u normalnim okolnostima jako zahtjevno - istakao je Marku Kanerva, selektor fudbalske reprezentacije Finske.

Finci su u grupi "D" kvalifikacija ostali u trci za plasman na Svjetsko prvenstvo "Katar 2022" te će za tri dana protiv Francuske kući odlučivati o svojoj sudbini.

-Nevjerovatno, dva gola smo postigli s igračem manje. Veoma sam zadovoljan nakon zanimljivog meča  - kazao je, između ostalog, Kanerva, dodavši diplomatski da je “BiH dobar tim”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana