Bez podrške institucija rukomet se gasi

Darko Dragičević
Bez podrške institucija rukomet se gasi

BANjALUKA – Svesrpski rukometni kup bi trebao da bude održan u Banjaluci 12. i 13. septembra. Polufinalni meč između Partizana i Vojvodine bi ujedno bio i finale Super kupa Srbije, dok bi se u drugom sastali Borac i Leotar. U ženskoj konkurenciji snage bi odmjerili Borac i Crvena zvezda.

Ipak, održavanje ove manifestacije je i dalje neizvjesno.

-Uputićemo dopis predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i premijeru Radovanu Viškoviću da podrže manifestaciju koja je prvi događaj nakon Svesrpskog sabora. Tražićemo da nam pomognu jer sami to ne možemo da finansiramo. Ako nam ne odgovore u normalnom periodu onda ćemo se zahvaliti Rukometnom savezu Srbije i otkazati manifestaciju a ja ću podnijeti ostavku –rekao je predsjednik Rukometnog saveza Republike Srpske Marinko Umičević.

U savezu ističu da to nije jedina manifestacija koju organizuju.

-Za sad sve radimo kao da će se Svesrpski kup održati. Duel Partizana i Vojvodine za Super kup biće prva zvanična utakmica timova iz Srbije na tlu Republike Srpske. To je samo jedna od aktivnosti. Imamo kamp u Trebinju na koji vodio 25 mališana, zatim ćemo od 1. do 11. avgusta imati 23 rukometaša na kampu Srbija zove. Sve radimo da stvorimo bazu i sačuvamo ovaj sport- dodao je Umičević.

O tome kakva je situacija u rukometu najbolje svjedoči i apel dva banjalučka Borca u muškoj i ženskoj konkurenciji

-U slučaju da ne bude isplaćena obećana podrška institucija bićemo prinuđeni da pustimo igrače da odu i da poništimo sve dobro što smo napraviliOsvojili smo dva kupa , stvorili okosnicu tima i sad želimo iskorak. Moramo znati na koja sredstva možemo da računamo ako pravimo budžet. Od obećane podrške dobili smo 60 odsto i ako nam se ne isplati ostatak do starta priprema onda stajemo s radom Dugujemo dvije plate igračima, imamo i dug prema dobavljačima. Ispadamo kao prosjaaci koji samo nešto traže a istina je da nam 40 odsto budžeta ode na startu sezone – poručio je direktor Borca Vladimir Branković.

U Borcu ističu da je situacija veokma teška.

-Nećemo gasiti klub ali ćemo smanjiti ambicije. Od nas se stalno traže rezultati a njih nema bez ulaganja. Evo na Kupu igra Vojvodina koja ima budžet 2.4 miliona evra. Ulagali su radili i osvojili Kup EHF te igrali grupe Lige Evrope. Imali smo Bema ligu osnovnih škola, u toku je kamp sa ŽRK Borac sve te aktivnosti radimo da okupimo što više djece. A nemamo nikakvu podršku.Od ministarstva nismo dobili ni čestitku za dva osvojena kupa. U Banjaluci neko za rekreativni sport i turizam dobija veliki novac. To bi onda trebalo da sponzoriše odsjek za turizam a ne sport- dodao je Branković.

Još je lošija situacija u ŽRK Borac

-Spremamo se za takmičenje kao da je sve normalno a situacija je kritična. Klub je pao samo na moja pleća i posljednjih pet mjeseci sve sam plaćam. Digao sam i kredit da ne ostajem dužan igračicama. Tražimo samo da nam nadležni kažu da li ima novca i da li ćemo nešto da dobijemo. Ako nema onda da raspuštamo tim jer ne želim da varam bilo koga. Jedino vjerujem predsjedniku Miloradu Dodiku da će nam pomoći. Sramota je da za sve ove godine nismo dobili ništa od instituacija BiH a drugi ženski klub jeste oko 200 000 maraka. O našem Ministarstvu sporta da i ne govorim. Eto u ovu sezonu ulazimo u trebalo da igramo Kup EHF a 38 dana u dva mjeseca nećemo moći da koristimo dvoranu Borik. Gdje to ima i to govori o odnosu prema sportu. Ipak nadamo se da ćemo dobiti obećanu podršku i izmiriti svoje obaveze a onda  bi se na pravi način suprostavili Zvezdi. Dva puta smo poraženio od Jagodine u ovom takmičenju – rekao je Darko Savić direktor ŽRK Borac.

Rival Borca u finalu biće ŽRK Crvena zvezda osvajač duple krune u Srbiji.

-Zaista mi je žao što čujem sve ovo jer vidim koliko se ovi ljudi trude da unaprijede rukomet. Ovdje sam na kampu i oduševljen sam brojem djece i kvalitetom. Imam tu sreću da radim u Zvezdi i da je uz nas gospodin Milan Vujko koji nam je obezbijedio vrhunske uslove. Nastojaću da pomognem koliko mogu.

Duel reprezentacija

Predsjednik Rukometnog saveza Srpske Marinko Umičević istakao je da je njegova najveća želja meč reprezentacija.

-Mi po Dejtonu imamo pravo na prijateljske utakmice i želim da u budućnosti organizujemo duel Srpska – Srbija u obje konkurencije. Za sad se u Srbiji boje posljedica ali ističem da mi na to imamo pravo – rekao je Umičević

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana