Bez karatea i na Igrama u LA 2028, neizvjestan i boks

G.S.
Foto: Ilustracija

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) objavio je spisak predloženih sportova za Olimpijske igre u Los Anđelesu 2028.

Za nas možda i najvažnija vijest je da poslije Igara u Parizu 2024, ni na sledećim OI neće biti karatea, u kojem nam je Jovana Preković donijela zlatnu medalju iz Tokija.

Neizvjesna je i sudbina tri dugogodišnja člana olimpijske porodice boksa, dizanja tegova i modernog pentatlona.

Ova tri sporta dobila su rok od 18 meseci da donesu neophodne promjene kako bi zadržali svih olimpijski status i u Los Anđelesu.

Predsjednik MOK Tomas Bah je opisao boks i dizanje tegova kao "problematičnu decu" zbog dugogodišnjih briga u vezi sa čelnicima, korupcijom i dopingom, prenosi portal b92.

Što se tiče modernog pentatlona, MOK je naložio čelnicima ovog sporta da iz disciplina uklone preskakanje prepreka sa konjima, što je izazvalo bijes među sportistima.

Samostalna konjička disciplina nije ugrožena kao dio olimpijske porodice, ali u MOK vjeruju da ne bi trebalo da bude dio modernog pentatlona već da je zamjeni disciplina koja će "povećati popularnost i kredibilitet sporta kao ultimativog fizičkog i sportskog izazova".

S druge strane, u program igara 2028. biće uključeni skejtbording, surfovanje i sportsko penjanje, koji su debitovali proteklog ljeta u Tokiju.

Ostali sportovi koji će se naći u LA su: atletika, veslanje, badminton, košarka, kanu, biciklizam, konjički sport, mačevanje, fudbal, golf, gimnastika, rukomet, hokej na travi, džudo, rvanje, plivanje, ragbi, tekvondo, tenis, stoni-tenis, streljaštvo, streličarstvo, trijatlon, jedrenje i odbojka.

MOK će u februaru 2022. potvrditi konačnu listu od 28 sportova koji će biti deo programa Olimpijskih igara u Los Anđelesu 2028.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana