Banjaluka i Foča spremni za SP u raftingu

Milan Zubović
Foto: Aleksandar Čavić

BANjALUKA - Svjetsko prvenstvo u raftingu po drugi put biće održano u Republici Srpskoj, a takmičenja će biti na rijekama Vrbas i Tara. Najbolji rafteri svijeta okupiće se u Banjaluci 24. maja, ceremonija otvaranja zakazana je za 26. maj kod tvrđave kastel dok će četiri dana kasnije svi otputovati za Foču gdje je 1. juna na programu posljednja trka.

- Po drugi put bićemo domaćini SP u kategoriji R4 i vjerujem da će i ovo ispuniti očekivanja kao što je to bilo prošli put. Treba istići da smo do sada bili domaćini svih evropskih i svjetskih prvenstava. Kao glavni razlog dobijanja domaćinstva je činjenica da je Banjaluka veliki grad, da je kanjon Tijesno nadomak grada, staza Bijeli buk, regulacija vodostaja Vrbasa dok je kruna svega noćna trka pod svjetlošću reflektora. Tu je naravno i Tara, jedna od najljepših svjetskih rijeka gdje je spust najzahtijevniji. Trebalo je da Kina bude domaćin prvenstva 2023. godine, ali je dva puta odustala tako da smo brzo odreagovali - istakao je direktor SP Aleksandar Pastir.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković nalazi se na čelu Organizacionog odbora SP.

- Ovo je podjednako važno za sve nas, ovo je događaj koji zahtijeva da svi budemo zajedno i stanemo rame uz rame. Banjaluka je ozbiljno shvatila prvenstvo koje će imati punu podršku dok su finansijska sredstva maksimalno moguća. Od 21. maja do 1. juna svijet će gledati u Banjaluku. Navijaćemo za našu ekipu i bodriti ostale te predstaviti potencijal grad - naglasio je Stanivuković.

Kapiten tima BiH Dragan Babić poručio je kako će BiH imati četiri ekipe koje će nastupati na Svjetskom prvenstvu.

- Tri ekipe su iz Banjaluke, dok je jedna iz Zenice. Iz Rafting kluba Kanjon nastupa ženska ekipa u open kategoriji. Ispred Dajak kluba nastupaju dva muška tima, dok ekipa iz Zenice nastupa u kategoriji U23. Sve oči su uprte u našu mušku open kategoriju, koja je najjača. Želimo da na domaćoj stazi ostvarimo dobre rezultate. I naša master ekipa pretenduje na medalju, imaju sve predispozicije. Što se Foče i rijeke Tare tiče, očekujemo da to bude naš džoker u rukavu - poručio je Babić.

Ministar trgovine i turizma Rerpublike Srpske Suzana Gašić rekla je kako je velika čast biti podrška ovom događaju.

- Ministarstvo će učiniti svoj kako bi ovaj ovaj događaj bio organizovan i završen na najbolji mogući naćin. Bićemo pravi domaćini i predstaviti potencijale Srpske - poručila je Gašićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana