Banjalučki modelari na svjetskom takmičenju osvojili zlato i srebro

SRNA
Banjalučki modelari na svjetskom takmičenju osvojili zlato i srebro

BANjALUKA – Članovi aerokluba ULL iz Banjaluke osvojili su visoke pozicije na dva svjetska takmičenja u aeromodelarstvu klasa jedrilice, koje je proteklog vikenda održano u Mostaru.

Prvog dana održan je Memorijal Izet Kurtalić, a junior iz kluba Srđan Vranješ je osvojio prvo mjesto, dok je njegov klupski kolega Sergej Vranješ osvojio drugo mjesto. Na trećem mjestu je Ahmed Zilić iz Aerokluba Zenica.

"Ovo je prvi put u proteklih 15 godina da sva tri odličja uzimaju naša djeca iz BiH i zato imamo još visš razloga da žalimo što nismo uspjeli da skupimo potrebna sredstva za odlazak na evropsko prvenstvo u Francuskoj", rekao je Dejan Vranješ, iz aerokluba ULL.

Vranješ je istakao da će oba takmičara, koja su, inače, dva brata, osvojiti poene u Svjetskom kupu.

Na ovom kupu, koji ima rang svjetskog takmičenja, učešće su uzeli takmičari iz Hrvatske, Srbije, Bugarske, Slovenije, Turske, Makedonije, Austrije i BiH.

Drugog dana održan je Mostar Kup, takmičenje sa najdužom tradicijom na našim prostorima. Srđan Vranješ je na ovom takmičenju osvojio drugo mjesto sa 28 sekundi zaostatka za provplasiranim Lukom Najdovskim, iz Sjeverne Makedonije.

Vranješ je rekao da će njegov sin Srđan ovako dobrim rezultatom uspjeti se plasirati na sedmo ili osmo mjesto na juniorskoj listi Svjetske vazduhoplovne federacije.

Vedran Kosić, takođe član banjalučkog kluba, je takmičenje završio na šestom mjestu, čime je prvi put osvojio poene na Svjetskom kupu Svjetske vazduhoplovne federacije.

"Nas u klubu posebno raduje činjenica da već 15 godina u svakoj generaciji juniora imamo nekog iz našeg kluba među prvih deset što nam daje podstrek da i pored minornih sredstava ostvarujemo vrhunske rezultate. Već za deset dana su na rasporedu takmičenja u Makedoniji i ukoliko Srđan i tamo bude među prva tri takmičara naći će se među prvih pet juniora na svijetu", rekao je Vranješ.

Dodao je da je tokom oba dana takmičenja vrijeme bilo lijepo i sunčano sa vrlo varljivom termikom tako da je, kako je istakao, svaki let bio neizvjestan i bilo je napeto do samog kraja.

Milos Budinčić, predsjednik kluba, je rekao da je veliki problem za klub manjak sredstava.

"Imamo odličnu ekipu, sjajne takmičare i voljeli bismo da možemo sljedeće godine da učestvujemo na svjetskom prvenstvu, ako uspijemo da iznađemo potrebna sredstva. Prošle godine smo uspjeli zatvoriti finansijsku konstrukciju kako bismo mogli učestovati na svjetskom prvenstvu i to je velika stvar za naš klub, Banjaluku i BiH da je neko iz BiH učestvovao na ovako važnom takmičenju", rekao je on.

On je posebno zahvalio Radoju Blagojeviću, iz Aerokluba Vojka iz Srbije, koji je pomogao mladim modelarima da ostvare ovako dobre rezultate.

On je istakao da svaka država ima pravo da godišnje organizuje dva kupa, i da je ovo takmičenje proteklog vikenda bila prilika da BiH ima svoja dva takmičenja pišu Nezavisne.

  •  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana