Banjalučanin Darko Savić kao član srpskog tima napada Olimpijske igre: Velika šansa za nas “male”

Dejan Marić
Banjalučanin Darko Savić kao član srpskog tima napada Olimpijske igre: Velika šansa za nas “male”

BANjALUKA - Banjalučki kajakaš Darko Savić vjeruje da će mu prelazak pod srpsku zastavu dati sjajnu šansu ne samo da napadne vizu za Olimpijske igre, nego i medalju na najvećoj smotri sporta u novoj disciplini ekstremni kajak.

Savić je još 2013. godine dobio državljanstvo Srbije i uvrštavanjem pomenute discipline u program Igara u Parizu stvoreni su uslovi da pokuša da se na narednoj najvećoj smotri sportista nađe u dresu Srbije i jurne na veliki rezultat.

Kako sam kaže, u karijeri je prošao sve, a sada se otvorila nova prilika da se takmiči u novoj, njemu dobro poznatoj disciplini.

- Kao Banjalučanin mogu da kažem da je Vrbas idealan za trening, a smatram da uz saradnju sa Kajakaškim savezom Srbije mogu da pomjerim sopstvene granice. Nadam se i sjajnim rezultatima. Godinama treniram i družim se sa skoro svim reprezentativcima i za mene je Srbija druga domovina. Znam kako funkcioniše srpska kajakaška porodica i veoma se radujem što ću sada biti dio tog tima. Možda upravo i zbog toga osjećam da mi je motivacija na najvišem nivou - naglasio je Savić.

Banjalučki kajakaš nije skrivao oduševljenje činjenicom da je ekstremni kajak postao dio olimpijske porodice.

- Jedan sam od iskusnijih u ovoj disciplini. Znajući koliko Srbija ulaže i opredijeljena je za olimpijskom sport, projekat me je privukao. Ovo je “vin-vin” situacija i za mene i za Kajakaški savez Srbije. Ekstremni kajak možda jeste olimpijska novina, ali za mene je neka stara priča. Riječ je o grupnom startu, karte se dijele u prvih desetak metara. Sve je otvoreno, ovo je velika šansa za nas, takoreći, male - dodao je Savić.

Predsjednik saveza Mirko Nišović zadovoljan je dolaskom Savića pod okrilje srpskog nacionalnog tima.

- Dolaskom Savića pokušaćemo da napravimo iskorak u ekstremnom kajaku, koji je nova disciplina u Parizu 2024. godine. Darko je iskusan takmičar, a ima i želje i volje da se oproba u novoj disciplini. Bitan je i podatak što je Savić iz Republike Srpske i nekako je najnormalnije da dođe da vesla za reprezentaciju Srbije, a mi ćemo mu pružiti podršku kako bi mogao da napreduje. Bilo bi odlično kada bismo i u divljim vodama imali predstavnike na Olimpijskim igrama, prvi put od nestanka bivše države - jasan je Nišović.

Jača konkurencija

Iz Kajakaškog saveza Srbije su poručili i da će dolazak Darka Savića pod srpsku zastavu pomoći razvoju sekcije na divljim vodama time što će pojačati konkurenciju u toj sekciji.

- To je samo jedan od koraka koje je Kajakaški savez Srbije preduzeo kako bi pomogao razvoju klubova. U saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta Srbije, a preko projekta Program finansijske podrške sportskim organizacijama u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije, prošle i ove godine i finansijski su pomognuti klubovi - naveli su iz KSS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana