Akcija sportske redakcije “Glasa Srpske” i klubova za pomoć školi “Petar Kočić” u Sitnici: Lopte izmamile osmijehe osnovaca

Milan Zubović
Akcija sportske redakcije “Glasa Srpske” i klubova za pomoć školi “Petar Kočić” u Sitnici: Lopte izmamile osmijehe osnovaca

SITNICA - Tišinu u sali Osnovne škole “Petar Kočić” u Sitnici prekinula je dječija graja nakon što su im na poklon stigle lopte, kao dio akcije koju je organizovala sportska redakcija “Glasa Srpske”, u saradnji sa banjalučkim klubovima i Odbojkaškim savezom Republike Srpske.

Učenici su se mnogo obradovali poklonu, jer sada na raspolaganju imaju 20 lopti za potrebe fizičkog vaspitanja. Djeca nisu mogla da sakriju radost pa su se rastrčala salom i počela da šutiraju na gol, odnosno, koš te da se dodaju između sebe. Sreća zbog male donacije bila je jasno vidljiva, jer mališani, ali i oni malo stariji, do sada nisu imali previše prilika da uče osnovne košarkaške, fudbalske, odbojkaške i rukometne korake. Zbog nedostatka lopti bili su bazirani na atletiku i gimnastiku koje baš i nisu previše voljeli, ali će sada sa mnogo više radosti dolaziti na časove fizičkog.

Ideja je potekla od profesorice fizičkog i zdravstvenog obrazovanja u ovoj školi Ane Đumić Kostadinović, koja se obratila sportskoj redakciji “Glasa Srpske”, a njeni članovi su od svojih prijatelja dobili po pet lopti za košarku, fudbal, odbojku i mini-rukomet. Akciji su se odmah odazvali predsjednik KK Borac Milan Đajić, direktor FK Borac Dejan Lukendić, predsjednik OS RS Milutin Popović i direktor ŽRK Borac Darko Savić.

- Iskreno, već neko vrijeme pokušavam doći do lopti, jer sama škola zbog nedostatka sredstava nije bila u mogućnosti da ih nabavi. Međutim, ova saradnja je došla spontano kroz razgovor sa prijateljima. Sama ideja je došla do članova sportske redakcije “Glasa Srpske”, koji su akciju preuzeli na sebe te preko dobrih ljudi iz klubova i saveza uspjeli da je realizuju. Zahvaljujem svima koji su učestvovali, jer će od časova fizičkog i zdravstvenog vaspitanja biti mnogo kvalitetniji i zabavniji - istakla je Đumić Kostadinović.

Direktorica škole Zorana Ćulum naglasila je da školu pohađa 54 učenika te da su riješili goruće probleme poput grijanja, ali da za neke druge stvari jednostavno nisu imali sredstava.

- Hvala nastavnici Ani koja je pokrenula akciju, kao i donatorima koji su prepoznali naš problem i izašli nam u susret. Donacija nam mnogo znači, jer će časovi biti sadržajniji i jasno je da djeca iz naše škole najviše vole časove fizičkog, što smo i vidjeli kada su dobili lopte. Djeca su oduševljena i ovo je jedna lijepa priča te vjerujem da će ih biti još nekoliko u narednom periodu da bismo našim učenicima obezbijedili još bolje uslove - izjavila je Ćulumova.

Svojim nesebičnim zalaganjem direktor ŽRK Borac Darko Savić odavno pomaže svim klubovima iz Republike Srpske, a lopte i majice poklanjao je klubovima iz FBiH. Do sada je podijelio više od 1.750 lopti, a brojne su završile i u školama. Na poziv iz “Glasa Srpske”, kao i obično, odmah je potvrdno odgovorio.

- Svi se mi sjetimo svog djetinjstva i drugara iz osnovne škole sa kojima smo igrali rukomet, fudbal, košarku, odbojku... tako da mi je sada drago što će djeca iz ove škole imati mnogo sadržajnije časove fizičkog vaspitanja - rekao je Savić.

Urednik sportske redakcije “Glasa” Dušan Repija uvjerio se da djeca mnogo vole sport, naročito fudbal.

- Drago mi što smo bili u prilici da ovim skromnim poklonom pomognemo osnovcima pa da i časovi fizičkog budu zanimljiviji. Bilo bi lijepo kada bi neko od njih postao vrhunski sportista, pa da jednog dana “Glas” piše o njihovim uspjesima - rekao je Repija.

Jovanče

Među učenicima škole je Jovan Gajić, koji je prije pet, šest godina postao poznat u regionu, jer je pokraj puta u Sitnici prodavao maline da bi skupio novac za knjige. Jovanče je vrlo brzo postao hit priča, mediji su naširoko pisali o njemu i njegovoj porodici, za koju su skupili sredstava i pomogli u obnovi kuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana