Srpska večeras dobija sportske junake VIDEO

D. Repija, D. Radujković
Srpska večeras dobija sportske junake VIDEO

Banjaluka - Republika Srpska večeras će dobiti nove sportske junake na Izboru deset najboljih sportista godine, koji po 61. put organizuje "Glas Srpske" (20.10 časova, RTRS).

Dan po dan, mjesec po mjesec i došli smo do novog izbora na kojem će neko od kandidata naslijediti prošlogodišnjeg laureata, košarkaša Nemanju Gordića. Neposredno pred početak manifestacije, stručni žiri kojim predsjedava proslavljeni odbojkaš Vladimir Batez održaće još jednu sjednicu, na kojoj će donijeti i najtežu odluku. U prethodnih mjesec dana članovi žirija imali su mnogo posla. Na adresu "Glasa Srpske" došla su 23 prijedloga strukovnih saveza, a sumiranjem rezultata, članovi žirija odredili su deset najboljih. Međutim, danas ih čeka najteži posao, jer moraju da poredaju sportiste od prvog do desetog mjesta, te izboru najboljeg od najboljih.

- Nije fraza, ali zaista imamo delikatan zadatak. Uradili smo mnogo posla do sada i mislim da nismo pogrešili, ali tek sada nas čeka ono najvažnije. Nadam se da ćemo dobro odlučiti - rekao je Batez.

Zlatni odbojkaš sa Olimpijskih igara u Sidneju 2000. godine nije imao dilemu da li da prihvati ulogu predsjednika.

- Čast mi je da sam na čelu ovako bitne manifestacije, koja se održava od 1955. godine. Baš kao i ljudi na ovim prostorima, preživela je mnoge teške trenutke i održala se svih ovih godina - rekao je Batez.

Kandidovani sportisti za ovu godinu su:

1. Goran Dojčinović (Auto-moto klub Profesional Banjaluka) ove godine postao je šampion RS i BiH na kružnim i brdskim stazama. Postao je prvi osvajač Dijamantske kacige u istoriji BiH (tri zlatne kacige zaredom).

2. Siniša Petković (Streljački klub Geofon Teslić) bio je šampion Srpske u gađanju vazdušnim pištoljem, a osvojio je prvo mjesto u finalu Kupa BiH. Pored toga vodeći je strijelac Premijer lige BiH, a bio je drugi na prvenstvu BiH u gađanju malokalibarskim pištoljem.

3. Mitar Mrdić (Džudo klub Leotar Trebinje) šesti je na evropskoj rang-listi do 73 kilograma. Ponovo je postao šampion RS i BiH, a osvojio je prvo mjesto na Evropskom kupu u Sarajevu i Balkanskom prvenstvu u Sofiji do 81. Ni jednom nije izgubio u 2015. godini.

4. Siniša Radoja (Fudbalski klub Rudar Prijedor) imao je veoma uspješnu godinu pošto je sa "rudarima" osvojio šampionat i Kup Republike Srpske.

5. Tanja Karišik (Smučarski klub Romanija Pale) osvojila je prvo mjesto u ukupnom plasmanu Balkan kupa, a na Svjetskom prvenstvu u trčanju bila je druga u kvalifikacijama i postigla najbolji rezultat u istoriji ženskog nordijskog tračanja u BiH. Bila je prva na prvenstvu BiH.

6. Aleksa Crnčević (Biciklistički klub Samit Banjaluka) je seniorski prvak BiH u drumskom i brdskom biciklizmu, a prvak BiH je i u brdskom maratonu. Osvojio je 35. mjesto na Evropskim olimpijskim igrama (EXOF) u Bakuu.

7. Đorđe Tomić (Bokserski klub Radnik iz Bijeljine) osvajača je zlatne rukavice i učesnik (EXOF) u Bakuu. Jedan je od tri boksera koji će učestvovati u Istanbulu na kvalifikacijama za OI.

8. Branislav Marković (Tekvondo klub Derventa) bio je prvi na Otvorenom Kupu Slovenije u Mariboru i na prvenstvu BiH.

9. Saša Zimonjić (Odbojkaški klub Mladost iz Brčkog) ponovo je bio šampion BiH sa svojim klubom. Takođe je osvojio Kup BiH i RS, a došli su u osminu finala Čelendž kupa.

10. Mihajlo Čeprkalo (Plivački klub "22. april" Banjaluka) ove godine je isplivao dvije B olimpijske norme za Rio de Žaneiro, a bio je 26. na seniorskom prvenstvu svijeta u Kazanju i deseti na svjetskom juniorskom prvenstvu u Singapuru što je drugi rezultat u Evropi u kategoriji mlađih juniora.

11. Darko Savić (Kajak-kanu klub Vrbas iz Banjaluke) osvojenim petim mjestom na Evropskom prvenstvu u Banjaluci postigao je najbolji rezultat nekog kajakaš iz BiH ikada. Na domaćim takmičenjima je bio neprikosnoven, a bio je zapažen i na međunarodnom takmičenjima iz svjetske serije.

12. Miljana Antonić (Stonoteniski klub Prijedor) prva je na rang-listi seniorki BiH, a druga na pojedinačnom prvenstvu BiH. Srebrna je bila i u paru sa Sanjom Milojicom na pojedinačnom prvenstvu, a prva na drugom top 8 turniru.

13. Anđela Delić (Košarkaški klub plej-of iz Sarajeva) predvodila je svoj klub do vicešampionke titule u BiH.

14. Đorđe Paštar (Kuglaški klub Revita iz Banjaluke) pojedinačni je šampion Republike Srpske po 17. put. Sa Kozarom je osvojio vicešampiopnsku titulu u Kupu RS i šampion u Kupu BiH. Bio je učesnik ekipnog Svjetskog prvenstva sa reprezentacijom BiH, a zauzima 37. mjesto na svjetskoj rang-listi.

15. Stefan Janković (Rukometni klub Borac m:tel iz Banjaluke) treću godinom zaredom osvojio je duplu krunu u BiH i takmičio se u SEHA ligi, dok je sa reprezentacijom BiH bio učenik Svjetskog prvenstva u Kataru.

16. Nataša Vidović (Karate klub Ipon iz Prnjavora) postala je svjetska prvakinja na pojedinačnom NjKC prvenstvu do 55 kilograma. Osvojila je srebro na Svjetskom seniorskom prvenstvu do 55 i srebro na Svjetskom ekipnom prvenstvu. Bila je najbolja na prvenstvu RS za seniore.

17. Milan Babić (Kik-boks klub Tigar iz Gacka) šampion je BiH u lou kiku do 75 kilograma i vicešampion Balkana u disciplini K1 do 75. Srebrnu medalju osvojio je u Modriči na turniru osam boraca regiona u K1.

18. Draško Vujković (Vaterpolo klub Banjaluka) kao kapiten predvodio je svoj klub do titula u prvenstvu i Kupu Republike Srpske.

19. Miro Vasić (Sunce Derventa) osvojio je srebro u plivanju na specijalnim olimpijskim igrama u Los Anđelesu.

20. Momir Ašonja (Hendikep iz Istočnog Sarajeva) šampion je RS i BiH u konkurenciji slijepih i slabovidnih osoba i vicešampion sa Hendikepom u ekipnoj konkurenciji. Osvojio je prvo mjesto na turniru u Novom Sadu.

21. Velezar Šurbat (RVI Orao iz Bijeljine) bio je drugi u Trebinju na hendikep festu i prvi na Vidovdanskom turniru u Bijeljini. Takođe, bio je prvi na nevesinjskoj olimpijadi i na mitrovdanskom turniru u Gacku. Šampion je RS.

22. Igor Ignjatović (KKI Vrbas iz Banjaluke) osvojio je zlata na turnirima Pardubice u Češkoj, Pogačnikov memorijal u Sloveniji, u Bihaću i Trevizu. Bio je najbolji sa reprezentacijom BiH na EP u Lisabonu.

23. Dušan Babić (Atletski klub Banjaluka) bio je prvi na mitingu u dvorani na 1.500 metara u Bratislavi i takođe u Baru, Zagrebu, Prijepolju i Užicu. Oborio je dvoranske rekorde BiH i RS na 1500 metara.

Ostale nagrade

Osim nagrada za deset najboljih sportista Srpske, biće dodijeljeno još priznanja, a to su: povelja za izuzetan sportski poduhvat godine, plaketa za dugogodišnji doprinos razvoju sporta, tri plakete za ambasadora sporta Srpske, plaketa za izuzetne rezultate u sportu za invalide, plaketa za doprinos, razvoj i unapređenje specijalnih i paralelnih veza Republike Srpske i Srbije u oblasti sporta, te "Zlatno pero - Limun Papić" najboljem sportskom novinaru.

Najbolji u 2014.

1. Nemanja Gordić (košarka)

2. Dragica Drapić (karate)

3. Žana Novaković (skijanje)

4. Katarina Jokić (tenis)

5. Mitar Mrdić (džudo)

6. Milijana Mijatović (tekvondo)

7. Mladena Petrušić (atletika)

8. Ivana Ninković (plivanje)

9. Verica Simić (odbojka)

10. Branislav Obradović (rukomet)

Čubrilović

Predsjednik Organizacionog odbora ove godine je predsjednik skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, a Radio-televizija Republike Srpske medijski pokrovitelj.

ZANIMLjIVOSTI

U šest decenija dugoj istoriji Izbora deset najboljih sportista postoji mnogo kurioziteta:

Izbor, pa brak

Jedna od najzanimljivijih priča desila se 1987. godine, kada su se na manifestaciji sreli fudbaler Zvonko Lipovac i strijelac Svjetlana Ćorković. Dogodila se ljubav na prvi pogled, pa su sjajni sportisti nekoliko godina kasnije stali na "ludi kamen"

Supružnici na listi

Dva puta zajedno među deset najboljih našli su se košarkaški bračni par Sanda i Dragan Vuković. Dragan je 1991. godine bio četvrti, Sanda deveta. Dvije godine kasnije Dragan je bio na šestom mjestu, a Sanda dobila prvu nagradu

Karadža i Golićeva

Slika: sladjana golic

Nekadašnji Rukometaš Borca Jerolim Karadža među najboljih deset bio je rekordnih deset puta. Na samom vrhu bio je pet puta. Košarkašica Slađana Golić rekorder je kada je o damama riječ, jer je na list bila devet puta, a dva puta otišla je do samog kraja.

Otac i kćerka na listama

Slika: viktor kupljenik

Proslavljeni padobranac Viktor Kupljenik bio je najbolji sportista 1966. godine, a još četiri puta bio na listi, da bi njegovim stopama krenula i kćerka Diana, koja je 1989. godine zauzela deseto mjesto.

Na listi 349 sportista

Kada se sabere svih 60 izbora, ukupno se na listi pojavilo 349 sportista, a samo njih šest bilo je i među najboljima u izborima Bosanske Krajine (do 1991. godine), ali i Republike Srpske (od 1991. godine do danas).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana