PREDSTAVLjAMO: Momir Ašonja, prijedlog Šahovskog saveza invalida: Najbolji ambasador šaha u Srpskoj

I. D.
PREDSTAVLjAMO: Momir Ašonja, prijedlog Šahovskog saveza invalida: Najbolji ambasador šaha u Srpskoj

Istočno Sarajevo - Član Šahovskog kluba invalida Hendikep i dugogodišnji aktivista i radnik u ovom sportu Momir Ašonja predložen je od Šahovskog saveza invalida za najboljeg sportistu Republike Srpske.

Ova godina kao i prethodne bila je veoma dinamična i bogata za istaknutog šahistu i aktivistu koji je organizator niza turnira. Ašonja je izabran za selektora reprezentacije Republike Srpske i ima velike ambicije u vezi s tim.

- Učestvovali smo na Balkanskom prvenstvu u Vrnjačkoj Banji i odmjerili smo snage sa Srbijom u prijateljskim duelima u Novom Sadu, a četiri dana ranije smo ih ugostili u Foči. Planiramo da proširimo saradnju i sa ostalim zemljama iz regiona i da se što češće nadmećemo. Naš cilj je odlazak na Paraolimpijadu u Ohridu naredne godine i to bi bio veliki uspjeh. Trebaće nam određena finansijska sredstva i nadam se da ćemo dobiti podršku - rekao je Ašonja.

Ovaj 62-godišnji aktivista pravi je ambasador šaha, jer organizacijom niza turnira na najbolji način promoviše ovaj sport. Svojim radom i zalaganjem uspio je da turnirski pokrije cijelu sarajevsko-romanijsku regiju. Kao najvažniji događaj iz ove godine možemo istaći njegov susret sa najboljim šahistom u istoriji sa ovih prostora Ljubomirom Ljubojevićem.

- To je bio veliki i nezaboravan doživljaj. Ljubojević živi u Španiji i došao je u Višegrad, što je bila velika čast. Bez dileme je najbolji velemajstor sa prostora bivše Jugoslavije i bila je privilegija sresti se s njim. Odigrao je simultanku na 15 ploča, a moram da se pohvalim da sam remizirao s njim. Igrali smo u prelijepom ambijentu Andrićgrada i to je još jedan od razloga zašto ću pamtiti taj susret - rekao je Ašonja.

Njegov matični klub Hendikep je najviše zahvaljujući njemu dostigao respektabilan nivo u organizacionom i kvalitativnom smislu.

Invalidi kao ostali

Istaknuti šahista Momir Ašonja rekao je da invalidi mogu da budu jednako dobri u šahu, ali i u životu kao ostali ljudi.

- Možemo da budemo kreativni i uspješni baš kao i svaki drugi čovjek. Nije to slučaj samo u šahu ili nekom drugom sportu, već u realnom životu. Društvo i lokalna zajednica treba to da prepoznaju, jer invalidi bez obzira na problem mogu biti korisni u svim domenima života - rekao je Ašonja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana