PREDSTAVLjAMO: Mladen Plakalović najbolji biatlonac i takmičar u skijaškom trčanju BiH: Vladar staza čelične volje

Dušan Repija
PREDSTAVLjAMO: Mladen Plakalović najbolji biatlonac i takmičar u skijaškom trčanju BiH: Vladar staza čelične volje

Istočno Sarajevo - Godinama najbolji biatlonac i takmičar u skijaškom trčanju BiH Mladen Plakalović kandidat je Smučarskog saveza za najboljeg sportistu Republike Srpske.

Momak, koji je svoj život posvetio bijelim stazama, dvostruki je učesnik Zimskih olimpijskih igara u Vankuveru i Sočiju, a s obzirom da je nastavio kontinuitet dobrih rezultata, vrlo lako bi se mogao naći i na sljedećim u Pjongčangu. U 2016. godini potvrdio je dominaciju na domaćim terenima, ali ostvario je i nekoliko vrlo respektabilnih rezultata u evropskim okvirima.

- Najbolju trku imao sam na "Alpen kupu" na Planici gdje sam osvojio 65 FIS bodova. Sve od tada pa do kraja sezone zadržao sam konstantnost i ostvario još nekoliko odličnih rezultata. Izdvojio bih Balkanski kup u turskom Boluu gdje sam skupio 70 bodova, a dobar sam bio i na Balkanskom kupu u Hrvatskoj. Onda su došla takmičenja na domaćim stazama, gdje sam bio najbolji - rekao je Plakalović.

Iako nisu u vrhu po popularnosti pogotovo kod nas, skijaško trčanje i biatlon su vrlo zahtjevni i skupi sportovi, a uspijevaju samo oni koji imaju čeličnu volju.

- Vjerujte da je tako, jer sve ostalo, pogotovo kod nas je zanemarivo. Kada se vratim sa velikog takmičenja mjesec traju prijemi i slikanja, a poslije toga sve je ponovo isto - prepušteni smo sami sebi. Ne znam do kada ću izdržati da guram kamen uzbrdo, jer postaje sve teži. Nisam od onih koji se lako predaju, ali jednostavno vrlo teško je napraviti nešto, a nemati uslove za to. Ne možemo se porediti sa drugim nacijama ni u kom segmentu, a opet po rezultatima ne zaostajemo mnogo - rekao je Plakalović.

Ipak, kako kaže, cijelo ljeto pripremao se kao nikada do sada i očekuje dobre rezultate.

- Trenutno sam u Austriji na pripremama i takmičenjima i za sada ide dobro. Očekujem da ću u januaru biti u punoj formi i da ću na trkama FIS i IBU kupa napraviti nove dobre rezultate - zaključio je Plakalović.

Trejl trke

Osim biatlona i skijaškog trčanja Plakalović se u posljednje vrijeme bavi trejl trkama. Na jednoj takvoj na Suvoj planini kod Niša trijumfovao je u vrlo jakoj konkurenciji.

- Veliki sam poštovalac prirode, a ovakva takmičenja ujedno su potpuno novi izazov za mene. Iako sam se takmičio sa iskusnijim trkačima, uspio sam da slavim i vrlo sam ponosan na tu pobjedu - rekao je Plakalović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana