PREDSTAVLjAMO: Mitar Mrdić, kandidat Džudo saveza Republike Srpske: Doktor nauka na tatamiju

Ratomir Mijanović
PREDSTAVLjAMO: Mitar Mrdić, kandidat Džudo saveza Republike Srpske: Doktor nauka na tatamiju

Trebinje - Kada se jednog dana bude pravila antologija sporta RS, trofejni trebinjski džudista Mitar Mrdić sasvim sigurno će zauzeti zapaženo mjesto.

Već godinama je u samom vrhu džudo sporta, kako u RS tako i u BiH. Iako je u ovoj kalendarskoj godini imao ozbiljnih zdravstvenih problema, ostvario je značajne rezultate. Godinu je počeo osvajanjem titule na seniorskom prvenstvu RS, a nakon toga uslijedio je poraz u finalu prvenstva BiH. A da nevolja ne dolazi sama, potvrdila je infektivna mononukleoza koja ga je odvojila od tatamija na nekoliko mjeseci. Zbog ove bolesti propustio je brojna takmičenja, ono najznačajnije, Evropsko prvenstvo u ruskom Kazanju. Ali, baš kao u onoj sportskoj maksimi koja je ideja vodilja brojnih sportista, a glasi "Podvig pravog borca je da prima udarce i pobjeđuje" i Mitar je našao snage da se izdigne. Na prvenstvu Balkana za seniore osvojio je titulu šampiona. U finalnoj borbi protiv srpskog reprezentativca Bojana Došena, trebinjski džudista odbranio je titulu najboljeg na Balkanu. Ovo je Mrdićeva četvrta uzastopna zlatna medalja na prvenstvu Balkana, a deseta u njegovoj uspješnoj sportskoj karijeri.

- Mogu da kažem da je kvalitet takmičara bio na visokom nivou i da je tu bilo dosta dobrih boraca kako iz Srbije tako iz ostalih balkanskih zemalja. Kažem iz Srbije zato što sam finale radio sa Došenom, koji je na dva evropska kupa ove godine osvojio prva mjesta - rekao je Mrdić.

Cijela sezona bila je posvećena ovom takmičenju, a ni bolest ga nije spriječila da uđe u pravu takmičarsku formu. I kroz borbe za ulazak u finale, Mrdić je demonstrirao svoju superiornost.

- Prije finala imao sam dvije borbe i obje dobio iponom. Nije bilo lako kako izgleda, ali najbitnije da sam uspio - rekao je Mrdić.

Rijetkost je da vrhunski sportista uspije istovremeno da se školuje, a Mitru je to pošlo za rukom. Iako ima tek 32 godine postao je doktor nauka, što njegovom uspjehu daje novu dimenziju.

Veteran na listi

Mrdiću je ovo deveti put da je predložen od strane Džudo saveza za najboljeg sportistu Srpske, po čemu je rekorder, a jednom je ponio i laskavu titulu najboljeg.

- Svakako da mi imponuje da budem među najboljim sportistima. Bio sam najbolji, godinama u samom vrhu sporta Srpske. Nadam se da će žiri donijeti najpravedniju odluku - rekao je Mrdić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana