PREDSTAVLjAMO KANDIDATE: Slaviša Brenjo, šahovski velemajstor iz Nevesinja: Život posvećen figurama

N. Đ.
PREDSTAVLjAMO KANDIDATE: Slaviša Brenjo, šahovski velemajstor iz Nevesinja: Život posvećen figurama

Nevesinje - Šahovski velemajstor iz Nevesinja Slaviša Brenjo našao se među kandidatima za 59. Izbor deset najboljih sportista Republike Srpske.

Prva je tabla Šahovskog kluba Panteri iz Bijeljine, poznat i priznat u zemljama okruženja, a i mnogo šire.

- Sa Bijeljincima, čije boje branim sedam godina, osvojio sam treće mjesto u Prvoj ligi Republike Srpske, na turniru u Tesliću, a prethodno sam šest godina bio član Slavije iz Istočnog Sarajeva. U Srbiji, gdje sam registrovan već 20 godina, zauzeo sam šesto mjesto na izuzetno jakom pojedinačnom prvenstvu države u Vrnjačkoj Banji, nastupam za beogradsku Lastu, a u Crnoj Gori za ŠK Nikšić - naglasio je Brenjo.

Gotovo cijeli svoj život ovaj 39-godišnjak rođen u Sarajevu posvetio je drvenim figurama u igri na 64 polja. Počeo se družiti sa njima kao dječak u ŠK Sarajevo, ali je u posljednjim ratnim dešavanjima morao u Hercegovinu.

- Žao mi je što šahovski sport u Srpskoj nije jak, jer je to zaista bio, kako na seniorskom, tako i omladinskom nivou 2000. godine. Kasnije spajanjem u Šahovsku uniju BiH, u okviru kojeg je još i federalni savez, mnoge stvari nisu najbolje riješene, uz mnoštvo nelogičnosti, te je u RS, izuzimajući prvoligaški rang koji ima kvalitet, sve manje interesovanje mladih da se bave šahom. Izuzimajući Borkija Predojevića i Dalibora Stojanovića u našim prilikama teško se, bez obzira na vrijednost izboriti za bolje uslove i pristojnije novčane nagrade, a po tom pitanju je ipak stanje u Srbiji znatno bolje - dodao je Brenjo.

Čast

Brenjo je pomalo iznenađen što ga je Šahovski savez predložio za tradicionalnu akciju "Glasa Srpske".

- Ne smatram da sam ove godine imao neka velika dostignuća, prije bih rekao da je trebalo da budem predložen 2009. godine kada sam stekao titulu velemajstora. Ipak, čast je biti dio izbora tako ugledne kuće kao što je "Glas Srpske". Satisfakcija je to za uloženi trud, a primjer mladima da krenu šahovskim putem - skroman je Brenjo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana