PREDSTAVLjAMO KANDIDATE: Darko Savić, kajakaš Vrbasa iz Banjaluke: Ponovo u svjetskom vrhu

Danijel Radujković
PREDSTAVLjAMO KANDIDATE: Darko Savić, kajakaš Vrbasa iz Banjaluke: Ponovo u svjetskom vrhu

Banjaluka - Priliku da se i četvrti put nađe među deset najboljih sportista Republike Srpske ima kajakaš Vrbasa iz Banjaluke Darko Savić koji je i ove godine kandidat Kajak- kanu i rafting saveza Republike Srpske.

Dobrim rezultatima ove sezone Savić je zaslužio da bude među deset najboljih kajakaša svijeta. Nakon što je prošle sezone bio osmi, ove se našao na desetom mjestu Svjetske kajakaške federacije sa 292 boda u disciplini "K-1" spust. Bio je učesnik Svjetskog prvenstva u italijanskoj Valentini gdje je zauzeo 20. mjesto u disciplini "K-1" spust. Na finalu Svjetskog kupa u Beču bio je 14. u istoj disciplini. Na Evropskom prvenstvu na mirnim vodama u njemačkom Brandeburgu bio je 21. u disciplini "K-1" sprint na 1.000 metara i tako obezbijedio učešće na Evropskim olimpijskim igrama u Azerbejdžanu 2015. godine. Donio je bronzu iz Ljubljane u "K-1" spustu, zlato iz Varaždina u istoj disciplini, dok je u austrijskom Loferu bio 18. u sprintu.

- Generalno, imao sam dobru sezonu. Izborio sam normu za Evropske olimpijske igre što niko iz BiH nije ostvario. Jako sam ponosan na to. Takođe u Beču sam ušao u finale trke u Svjetskom kupu. Bila je vrlo jaka konkurencija, ali sam uspio da se izborim sa njom i jako mi je drago zbog toga. To je inače nova staza gdje će se naredne godine održati Svjetsko prvenstvo i ovaj rezultat je bio dobra uvertira u to. U Sloveniji sam takođe bio dobar treći. Pošto je to bilo prvo takmičenje i došlo je mnogo kajakaša - kazao je Savić.

Kao i prethodnih godina dominirao je na trkama u BiH gdje je slavio na svih sedam otvorenih prvenstava od kojih su se tri vozila u Banjaluci i četiri u Bihaću. Na međunarodnom spustu u Novom gradu takođe je bio najbolji. Iduće sezone ga očekuju veliki izazovi, jer će pored Evropskih OI nastupati i na Svjetskom prvenstvo u Beču i Evropskom u Banjaluci.

- Sljedeća godina je od velikog značaja za mene. Biće dosta velikih takmičenja i potrudiću se da ostvarim što bolje rezultate - dodao je Savić.

Tri puta među deset

Darko Savić je već tri puta bio među deset najboljih sportista Republike Srpske. Sedmi je bio 2010, treći 2012 i osmi 2013. godine.

- Mnogo mi znači da sam opet kandidat saveza. Kajak je manji sport i manje je medijski propraćen tako da je baš lijepo kada na kraju sezone uđeš u deset najboljih sportista. To je neka kruna sezone i volio bih i ove godine biti tamo - rekao je Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana