PREDSTAVLjAMO KANDIDATE: Darko Savić, kajakaš banjalučkog Vrbasa: Doveslao do osmog mjesta na svijetu

Danijel Radujković
PREDSTAVLjAMO KANDIDATE: Darko Savić, kajakaš banjalučkog Vrbasa: Doveslao do osmog mjesta na svijetu

Banjaluka - Član kajak-kanu kluba Vrbas iz Banjaluke Darko Savić i ove godine je kandidat Kajak-kanu i rafting saveza Republike Srpske za Izbor deset najboljih sportista Republike Srpske.

Savić je ove godine zauzeo osmo mjesto na rang-listi Svjetske kajakaške federacije sa 318 bodova i tako se svrstao među najbolje kajakaše svijeta. Internacionalna kanu federacija (ICF) proglasila ga je potencijalnim olimpijcem pa je sa najboljim krotiteljima brzaka na planeti radio je na usavršavanju. Banjalučanin je osvajao prva mjesta na Otvorenom prvenstvu BiH u disciplinama sprint, spust i slalom i tako dokazao da je neprikosnoven u BiH. Pored toga još šest puta bio je prvi na raznim takmičenjima u BiH i regionu. Na Evropskom prvenstvu u slovenačkom Bovecu bio je 15, dok je na Svjetskom bio 23. Imao je zapaženih nastupa i u Svjetskom kupu gdje je najbolji rezultat imao u trci koja je održana u Banjaluci kada je zauzeo peto mjesto.

- Ove godine trke Svjetskog kupa bile su jako uspješne za mene. Prvi sam sa ovih prostora koji se našao u top deset najboljih kajakaša svijeta. Svojim rezultatima obezbijedio sam BiH četvrto mjesto na svjetskoj rang-listi odmah iza Francuske, Slovenije i Austrije. Disciplina u kojoj se takmičim, kajak, najmasovnija je i samim tim izuzetno je jaka konkurencija. Ovu godinu sam naporno trenirao i maksimalno se zalagao da svoj klub KKK Vrbas, grad Banjaluku, Republiku Srpsku i BiH predstavim u najboljem svjetlu - kazao je Savić.

Savić se već dva puta našao među prvih deset sportista RS, pošto je 2010. godine bio sedmi, a 2012. treći.

- Velika mi je čast da i ovu godinu predstavljam kajak sport i da budem rame uz rame sa našim najboljim sportistima - zaključio je Savić.

Pasoš

Darko Savić je jedan od deset sportista iz Republike Srpske kojem je premijer Srbije Ivica Dačić uručio pasoš Republike Srbije na nedavno održanoj svečanosti u Beogradu.

Ovaj dvadesetdvogodišnji kajakaš iz Banjaluke je i stipendista Ministarstva porodice, omladine i sporta RS kao potencijalni olimpijski kandidat 2011. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana