Mundijal Meksiko 1970: Boginja u trajnom vlasništvu karioka

Glas Srpske
Mundijal Meksiko 1970: Boginja u trajnom vlasništvu karioka

SVJETSKO prvenstvo 1970. godine u Meksiku obilježila je fenomenalna reprezentacija Brazila koja se praktično prošetala do treće titule tako da su "boginju Niku" dobili u trajno vlasništvo. Zato od 1974. šampion dobija novi trofej.

Selektor "karioka" Mario Lobo Zagalo postao je prva osoba koja je postala svjetski šampion kao igrač i kao trener, dok tu ekipu Brazila stručnjaci smatraju za najbolji tim svih vremena koji je igrao na mundijalima. Iako se legendarni Edson Arantes dos Nascimento Pele oprostio od dresa nacionalne selekcije bivši saigrač Zagalao uspio je da ga ubijedi i vrati u tim i on je zajedno sa Žairzinjom, Rivelinjom, Karlosom Albertom i Žersonom predvodio ekipu do titule.

Žairzinjo se u finalnom trijumfu nad "azurima" upisao u strijelce, čime je uspio da postigne gol na svakom odigranom meču na tom SP. Posljednja akcija "karioka" koju je golom završio Karlos Alberto smatra se jednom od najljepših u istoriji Mundijala jer je u njoj učestvovao skoro cijeli brazilski tim. Aktuelni šampion Engleska ispala je u četvrtfinalu od Njemačke poslije penala, ali su rezultati "gordog Albiona" ostali u sjenci hapšenja Bobija Mura u Kolumbiji pred početak SP zbog navodne krađe dijamantske ogrlice u prodavnici, da bi poslije toga bio pušten.

Uvod u Mundijal obilježio je ratni sukob. Naime, Honduras je u dvomeču kvalifikacija izgubio od komšijskog Salvadora (1:0, 0:3) da bi poslije došlo do paljenja automobila državljana Hondurasa u San Salvadoru kao i nasilja nad emigrantima. Avijacija Salvadora bombardovala je aerodrom prestonice Hondurasa Tegusigalpe, čime je počeo rat a povod je bio fudbal. Pet dana rata bilo je dovoljno da život izgubi oko 3.000 ljudi, a sedam dana poslije potpisivanja primirja odigrana je majstorica u kojoj je Salvador poslije produžetaka slavio sa 3:2 i otišao na Mundijal. Na šampionatu svijeta u Meksiku po prvi put su dozvoljene izmjene u toku utakmice, a takođe uvedeni su žuti i crveni kartoni.

Učinak Jugoslavije

Iako su bili evropski vicešampioni, "plavi" po drugi put zaredom nisu uspjeli da prebrode kvalifikacije. U grupi su bili ispred Španije, ali su ih koštala dva poraza od Belgijanaca koji su zauzeli prvo mjesto.

****************

Domaćin: Meksiko (četvrtfinale)

Šampion: Brazil (treća titula)

Finale: Brazil - Italija 4:1 (Pele 18, Žerson 66, Žairzinjo 71, Karlos Alberto 86 - Bonisenja 37)

Najbolji strijelac: Gerd Miler (SR Njemačka) 10 golova

Ukupno golova: 95 (prosječno 2,97)

Najefikasnija selekcija: Brazil (19)

Gledanost: 1.603.975 (prosječno 50.124)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana