Izbor deset najboljih sportista RS, kandidati: Mihajlo Čeprkalo, plivač 22. aprila: Sve podređeno Igrama u Riju

Dušan Repija
Izbor deset najboljih sportista RS, kandidati: Mihajlo Čeprkalo, plivač 22. aprila: Sve podređeno Igrama u Riju

Banjaluka - Član Akademskog plivačkog kluba "22. april" Mihajlo Čeprkalo kandidat je Plivačkog saveza za najboljeg sportistu Republike Srpske.

Iako je po godinama još uvijek mlađi junior (1999. godište), Čeprkalo se ove godine okušao u seniorskoj konkurenciji i pokazao kakav je talenat. Nastupio je na tri velika takmičenja i napravio rezultate kakvim se samo mogao nadati.

- Ovo je najuspješnija godina u mojoj karijeri. Prvo sa nastupio na Olimpijskim igrama mladih (EYOF) u Tbilisiju, gdje sam osvojio dva četvrta mjesta na 400 i 1.500 metara. Malo mi je nedostajalo do podijuma u obje trke, oko pola sekunde, ali sam i bez medalja uspio da izborim dvije B Olimpijske norme. Zatim sam nastupio na svom prvom seniorskom Svjetskom prvenstvu u Kazanju, gdje sam za devet sekundi popravio rekord BiH na 1.500 metara i kao najmlađi takmičar osvojio 26. mjesto. Tim rezultatom sam potvrdio B normu i napravio drugi najbolji rezultat u Evropi u svom godištu. Nastupio sam i na Svjetskom prvenstvu za juniore, plivao sekundu sporije od najboljeg vremena i završio kao deseti, jer se neke stvari nisu posložile, ali ne mogu da ne budem nezadovoljan - rekao je Čeprkalo.

Plivanjem se bavi od pete godine i za sada ima više od 400 medalja sa raznih takmičenja. Oborio je 44 rekorda BiH, a u godini na izmaku posebno je napredovao u disciplinama 400 i 1.500 metara slobodno.

- Potrebno je mnogo odricanja kako bi neko postao vrhunski plivač, ali kada sam u Kazanju upoznao najbolje plivače svijeta i vidio koliko oni treniraju to mi je dalo dodatnu snagu i volju. Usredsređen sam na pripreme za iduću godinu gdje ću prvo na Evropskom prvenstvu u Londonu pokušati da ispunim A normu za Igre, a onda ako Bog da nastupiti i na takmičenju o kojem sanja svaki sportista. Ukoliko i ne ispunim A normu, jedini sam iz BiH koji trenutno ima B normu, tako da ću skoro sigurno nastupiti u Riju, jer svaka zemlja dobije pozivnicu za jednog muškog i jednog ženskog plivača - rekao je Čeprkalo.

Prvi put na listi

Mihajlo Čeprkalo još nije ni napunio 18 godina, a već je u konkurenciji za najbolje sportistu Srpske.

- Stvarno mi je velika čast što sam kandidat ispred Plivačkog saveza RS. Kada vidim imena onih koji su u bogatoj istoriji ove manifestacije izabrani među najbolje ostaje mi samo da poželim da napravim karijeru bar približnu njihovim  - rekao je Čeprkalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana