Izbor deset najboljih sportista RS, kandidati: Dušan Babić, atletičar Banjaluke: Zablistao na prvenstvu Balkana

Danijel Radujković
Izbor deset najboljih sportista RS, kandidati: Dušan Babić, atletičar Banjaluke: Zablistao na prvenstvu Balkana

Banjaluka - Priliku da se drugi put u karijeri nađe među deset najboljih sportista Republike Srpske imaće atletičar Banjaluke Dušan Babić (29).

Atletski savez Republike Srpske predložio je Babića, koji je ove sezone imao zapažene rezultate na domaćim, ali i na međunarodnim takmičenjima. Posebno se istakao na Balkanskom prvenstvu u rumunskom Piteštiju, gdje je osvojio srebro na 800 metara, dok je na 1.500 bio četvrti. Do najsjajnijih odličja dolazio je na međunarodnim mitinzima u Bratislavi, Baru, Zagrebu, Prijepolju, Užicu, a drugi je bio u Zenici. Ove sezone počeo je da trči i u dvorani, a na mitingu u Lincu je sa vremenom 3.48,55 minuta postavio novi dvoranski rekord RS i BiH na 1.500 metara.

- Mislim da je ovo moja najbolja sezona od kada se bavim atletikom. Prije svega, istakao bih srebrnu medalju na prvenstvu Balkana. Spremao sam se cijelu sezonu za tu trku, bilo mi je to glavno takmičenje. Prvi dan sam trčao na 1.500, a drugi dan na 800. To mi je najznačajnija trka i kada je bilo najvažnije tu sam dao najviše od sebe. Ove godine karakteristično je da sam počeo da trčim i u dvorani. Prvi put sam trčao u zatvorenom i to je novu iskustvo za mene, a pozitivni su utisci - rekao je Babić.

Na mitingu u italijanskom Gavardu postavio je novi rekord RS na 1.500 metara na otvorenom sa vremenom 3.44,10 minuta. Dobar je bio i na Kupu Evrope u Bakuu, gdje je završio peti u istoj disciplini, a što se tiče domaćih takmičenja, tu je osvajao prva mjesta na prvenstvu BiH u Zenici i krosu u Brčkom na 1.500. Bio je prvi i na prvenstvu RS na 800 u Sokocu, a najsjajnije odličje je osvojio i na prvenstvu Srbije na 1.500 i 800 metara, koji je održan u Sremskoj Mitrovici. Ovi rezultati daju mu podsticaj za nastupe iduće sezone.

- U 2016. godini glavni cilj mi je prvenstvo Evrope u Amsterdamu, gdje ću pokušati istrčati normu na 1.500 metara koja iznosi 3,40.50. Pored toga, želim dobar nastup na Balkanskom prvenstvu - dodao je Babić.

Velika čast

Ovo je Dušanu Babiću drugi put da je predstavnik Atletskog saveza Republike Srpske u Izboru deset najboljih sportista Republike Srpske i nada se da može ući među odabrane.

- Pogledao sam spisak kandidata i vidio sam da ima dosta kvalitetnih sportista, ali nadam se da bi trebalo da uđem među deset, što bi predstavljalo čast za mene - istakao je Babić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana