Izbor deset najboljih sportista RS, kandidati: Darko Savić, kajakaš Vrbasa iz Banjaluke: Zapažen u Evropi i svijetu

Danijel Radujković
Izbor deset najboljih sportista RS, kandidati: Darko Savić, kajakaš Vrbasa iz Banjaluke: Zapažen u Evropi i svijetu

Banjaluka - Potpuna dominacija na domaćim takmičenjima i zapaženi rezultati na međunarodnoj sceni bili su dovoljan razlog da Kajak, kanu i rafting savez Republike Srpske šesti put zaredom predloži člana Vrbasa iz Banjaluke Darka Savića (24) kao kandidata za Izbor deset najboljih sportista Srpske.

Najbolji kajakaš RS i BiH posebno se istakao na Evropskom prvenstvu u Banjaluci kada je u disciplini K1 sprint osvojio peto mjesto, što je najbolji rezultat nekog takmičara iz BiH ikada, a samo sekund ga je dijelio od bronzane medalje. Zapažen nastup imao je i na prvenstvu svijeta u Beču, gdje je u istoj disciplini bio 11, a bio je učesnik i prvih Evropskih olimpijskih igara u Bakuu. Tamo je u najjačoj mogućoj konkurenciji bio 21. i 19. na 1.000 i 5.000 metara sprint.

- Ovo je za sada bila najbolja sezona u istoriji kajak sporta BiH, rezultati su ubjedljivo najbolji. To potvrđuje finale na EP gdje sam bio peti, a za manje od sekunda izgubio sam medalju. To je dobar rezultat za naš region i BiH pogotovo. Nakon toga svi takmičari su učestvovali u Bihaću na trci svjetske serije gdje sam došao do medalje i pokazao da sam imao loš dan u BL. Evropske igre su veliko iskustvo, velika konkurencija, svi najjači bili su za razliku od nekih drugih sportova. Što se tiče Svjetskog prvenstva u finalu sam napravio veliku grešku već na startu, a svi treneri smatraju da bih bez te greške osvojio medalju. Žao mi je, ali idemo dalje - istakao je Savić.

Nakon toga u oktobru je došao do trećeg mjesta na maratonu Svjetske serije u Veroni, gdje je još jednom pokazao kvalitet. Svi ovi rezultati dosta će mu značiti pred početak nove sezone u kojoj ga očekuje nastup na Svjetskom prvenstvu u Banjaluci i kvalifikacije za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru, što je veliki izazov za ovog Banjalučanina.

- U Banjaluci definitivno idem po odličje. To mi je glavni cilj uz kvalifikacije za Olimpijske igre u Riju. Žestoko ću se spremati za taj slalom i nadam se da mogu do Brazila - dodao je Savić, koji već neko vrijeme sarađuje sa Red Bulom i jedini sportista je iz BiH, koji je posjetio njihov dijagnostički centar u Austriji.

Tri puta među deset

Darko Savić do sada je pet puta bio kandidat za najboljeg sportistu Srpske, a tri puta je ušao među deset odabranih.

- Znači mi dosta nova kandidatura, puno treniram tokom godine, dobro mi dođe da ljudi vide šta sam radio, jer kajak nije dovoljno medijski ispraćen. Svi moji prijatelji iz kajaka bili su među prvima prije pa mi je drago da ja nastavljam sa tim rezultatima. Drago mi je da pišem istoriju u svom sportu - rekao je Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana