Filip Adamović najbolji sportista Republike Srpske FOTO

Milan Zubović foto: Aco Čavić
Filip Adamović najbolji sportista Republike Srpske FOTO

Banjaluka - Košarkaš Filip Adamović najbolji je sportista Republike Srpske za 2013. godinu, odlučio je žiri na posljednjoj sjednici održanoj neposredno pred početak završne ceremonije Izbora deset najboljih sportista RS koju organizuje "Glas Srpske".

Adamović je nastupao za Igokeu iz Aleksandrovca sa kojom je prošle sezone osvojio šampionsku titulu BiH, čemu je dodao i trofeje u Kupu BiH i Kupu Republike Srpske. Ipak, jedan od najvećih uspjeha ostvario je u Jadranskoj ligi kada je njegov, sada bivši klub, napravio prvorazredno iznenađenje i osvojio prvo mjesto na kraju ligaškog dijela takmičenja Jadranske lige, što im je na kraju donijelo nastup u Evrokupu.

Poslije dobrih igara u klubu u kojem je napravio prve košarkaške korake Adamović je odlučio da promijeni sredinu i državu te je dogovorio saradnju sa šampionom Rumunije ekipom Asesofta iz Ploeštija.

- Zaista nisam očekivao da ću biti najbolji sportista Republike Srpske i ovo je potvrda da se trud, treninzi i godine odricanja isplate. Kada me matični savez nominovao, nadao sam se da ću biti među prvih deset, a na vrhu to baš i nisam, i zato hvala svima koji su me izabrali. Uvijek težim da mi nova sezona bude bolja od prethodne, a ova nagrada me obavezuje da budem mnogo bolji - izjavio je Adamović.

Drugo mjesto u 59. izboru deset najboljih sportista "Glasa Srpske" zauzela je karatistkinja Tamara Lozo, dok je žiri odlučio da treće mjesto pripadne kik-bokseru Marinku Matičiću. Četvrto mjesto zauzela je plivačica i prošlogodišnja najbolja sportistkinja Srpske Ivana Ninković, peta je atletičarka Biljana Cvijanović, šesti rukometaš Srđan Trivundža, sedmi tekvondoista Ljubomir Stančić, osmi kajakaš Darko Savić, deveti Danijel Blažić koji se bavi džijudžicom dok je posljednja na listi odbojkašica Aleksandra Vidović.

Osim proglašenja najboljih sportista uručene su i tri plakete za izuzetan doprinos u afirmaciji i unapređenju sporta i njih su dobili Ozren Đurđević, Goran Hadžić, Goran Teofilović. Plaketa za dugogodišnji doprinos razvoju sporta otišla je u ruke Vese Arežine. Tri plakete ambasadora sporta Republike Srpske otišle su u ruke Mijata Gaćinovića, Ognjena Ožegovića i Ognjena Kuzmića. Plaketu za doprinos, razvoj i unapređenje specijalnih i paralelnih veza Republike Srbije i Republike Srpske u oblasti sporta dobio je ovogodišnji predsjednik žirija Izbora deset najboljih sportista RS Savo Milošević. Plaketa "Glasa Srpske" posthumno je uručena porodici Slobodana Karalića.

Plaketu za izuzetne rezultate u sportu za invalide dobio je Miro Vasić. Povelju za izuzetan sportski poduhvat godine dobio je Košarkaški klub Igokea iz Aleksandrovca. Nagrada "Zlatno pero - Limun Papić" najboljem sportskom novinaru Republike Srpske za ovu godinu otišla je u ruke Zorana Prnjatovića.

Najperspektivniji

U sklopu manifestacije "Glasa Srpske" Ministarstvo porodice, omladine i sporta Srpske dodijelilo je nagrade mladim sportistima, od kojih se očekuje da zablistaju u budućnosti. Među nagrađenima su: Jovana Papaz (odbojka), Sandro Poletan (boks), Đorđe Vujičić (tekvondo), Slobodan Đorda (džudo), Bojan Stanišić (atletika), Tatjana Đekanović (streljaštvo), Dejan Dragović (kik-boks), Neven Crnogaća (rukomet), Nikolina Jović (tenis), Đorđe Aleksić (košarka). U kategoriji lica sa invaliditetom nagrađeni su: Biljana Nedić (košarka u kolicima), Aleksandar Cvijanović (sjedeća odbojka).

Medijski pokrovitelj

Medijski pokrovitelj 59. izbora deset najboljih sportista u organizaciji "Glasa Srpske" je Radio-televizija Republike Srpske koja je dodijelila priznanje za najbolje organizovan sportski događaj ove godine. Nagrada je otišla u ruke predsjednika Odbojkaškog saveza Republike Srpske Milutina Popovića koji je zajedno sa Odbojkaškim savezom Srbije bio organizator Evropskog prvenstva za kadete koje je održano u Beogradu i Laktašima.

Nagrada Čitalaca

Najviše glasova čitalaca dobio je ovogodišnji laureat Filip Adamović, što je potvrda da žiri nije pogriješio u svom izboru.

"Zlatno pero - Limun Papić" Zoranu Prnjatoviću

Nagrada "Zlatno pero - Limun Papić", koja se dodjeljuje najboljem sportskom novinaru ove godine pripala je sportskom novinaru Radio-televizije Republike Srpske Zoranu Prnjatoviću.

Novinarstvom se bavi od 1998. godine, a sve do 2005. bio je na Radiju Republike Srpske, kada je prešao na RTRS. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Banjaluci, odsjek žurnalistika.

Prvo "Zlatno pero", koje nosi ime doajena sportskog novinarstva Limuna Papića posthumno je dobio Limun Papić. Poslije njega tu nagradu su dobijali: 2004. godine Željko Tica ("Glas Srpske"), 2005. Brane Radulović ("Glas Srpske"), 2006. Slavko Basara ("Nezavisne novine"), 2007. Dragan Novaković (Radio-televizija Republike Srpske), 2008. Dragan Pajić (Radio Republike Srpske), 2009. Darko Dragičević ("Euro Blic"), 2010. Siniša Trkulja ("Euro Blic"), 2011. Nemanja Babić (Radio-televizija Republike Srpske) i 2012 . godine Maja Predragović ("Nezavisne novine").

Deset najboljih sportista Republike Srpske za 2013 godinu

1. Filip Adamović (košarka)

Izdanak košarkaške škole Igokee, Filip Adamović bio je značajna karika u mozaiku najvećih uspjeha kako matičnog kluba, tako i košarke Republike Srpske od njenog osnivanja. U sportskim analima ostaće zapisano da je dvadesetpetogodišnji Adamović kao plejmejker kreirao igru Igokee, koja je ligaški dio regionalnog košarkaškog takmičenja ABA lige završila na prvom mjestu u konkurenciji velikana eks-jugoslovenske košarke Partizana, Crvene zvezde, Cibone, Zadra, Olimpije... Trebalo je da zaigra na evroligaškoj sceni, ali su se ispred Igokee i Adamovića ispriječili propisi. Bio je član ekipe koja je osvojila Kup Republike Srpske, titulu prvaka BiH i izborila plasman u Evrokup. Potencijalni je reprezentativac BiH.

===================================

 

2. Tamara Lozo (karate)

Tamara Lozo rođena je 4. maja 1994. godine u Trebinju i članica je Karate kluba Leotar plus. Majstor je karatea, crni pojas prvi dan i reprezentativka Republike Srpske u dvije kategorije, seniorskoj i mlađoj seniorskoj. Raskošni talenat i vrhunski kvalitet pokazala je na Svjetskom karate prvenstvu za seniore u Melburnu - NjKC verzija, gdje je bila član ekipe koja je osvojila zlatnu medalju. Najsjajnijom medaljom okitila se u katama na pojedinačnom Svjetskom stilskom šotokan prvenstvu u Novom Sadu. U 2013. godini osvojila je i nekoliko titula šampiona i pobjednika Kupa Republike Srpske, a zablistala je na Profesionalnom turniru "Super 8" gdje u apsolutnoj kategoriji u borbama nije imala premca.

===================================

3. Marinko Matičić (kik-boks)

Član Kik-boks kluba "Draženko Ninić" Marinko Matičić krunisao je 2013. godinu zlatnom medaljom na Svjetskom prvenstvu u grčkom gradu Heraklio. On je na šampionatu u verziji Svjetske kik-bokserske unije bio najbolji u disciplini "K-1" u kategoriji do 65 kilograma. Na putu do svog najvećeg uspjeha u dosadašnjoj karijeri pobjeđivao je predstavnika Srbije, Kosova, a u finalu SAD. Rođen je 9. februara 1991. godine u Zavidovićima, nastanjen je u Modriči, a trenutno živi u Banjaluci, gdje studira na Prirodno-matematičkom fakultetu. Svoje prve sportske korake započeo je u modričkom Kik-boks klubu. Odlaskom na studije u Banjaluku 2010. godine nastavio je karijeru u Kik-boks klubu "Draženko Ninić".

 

===================================

4. Ivana Ninković (plivanje)

Godina na izmaku za plivačicu banjalučkog Olimpa Ivanu Ninković bila je najbolja u karijeri, a najvredniji rezultat ostvaren je na Mediteranskim igrama u turskom Mersinu gdje je na 50 metara prsno osvojila četvrto mjesto. Bronzana medalja izmakla je za stotinku sekunde. Osim toga, u istoj disciplini isplivala je A normu i nastupila na Svjetskom prvenstvu u Barseloni gdje je osvojila 43. mjesto. Devet puta obarala je rekorde BiH u seniorskoj konkurenciji. Na mitinzima u Sarajevu, Zagrebu, Kranju, Zrenjaninu, Budimpešti i Banjaluci redovno je bila među najboljim takmičarima i sa svih takmičenja donijela je medalje. Bila je najbolji sportista Republike Srpske u 2012. godini.

===================================

5. Biljana Cvijanović (atletika)

Perjanica Atletskog kluba Doboj i atletike Republike Srpske je srednjoprugašica Biljana Cvijanović. Najbolje rezultate ostvaruje na 800, 1.500 i 3.000 metara, mada joj nisu strane i duže staze na kojima je takođe osvajala medalje. Minula godina bila je vrlo uspješna za atletičarku Doboja, a pored titula prvaka BiH u više disciplina, u kojima dominira već godinama, osvojila je i prvo mjesto na Kupu Evrope u Slovačkoj na 3.000 metara stipl i drugo na 1.000 metara, dok je bronzu osvojila na pojedinačnom prvenstvu Balkana na 1.500 metara. Iako je kraljica sportova već godinama u drugom planu, Cvijanovićeva je pravi dokaz da se i skromnim sredstvima mogu postići vrhunski rezultati.

===================================

6. Srđan Trivundža (rukomet)

Srđan Trivundža je sa kapitenskom trakom na ruci predvodio Rukometni klub Borac m:tel na pohodu ka trofejima u 2013. godini. Jedan je od najzaslužnijih što je u Banjaluku stigla prva titula rukometnog prvaka BiH. Iskustvom i golovima u najvažnijim trenucima davao je snagu nekadašnjem šampionu Evrope i pobjedniku Kupa IHF-a da osvoji i trofeje u Kupu BiH, kao i Kupu Republike Srpske. Nemjerljiv je njegov doprinos rezultatima, ali i pri stasavanju mladića koji trenutno nose "crveno-plavi" dres. Talenti u svom kapitenu imaju vrsnog učitelja, a treneri "produženu" ruku na terenu. Iako u zrelim igračkim godinama, Srđan Trivundža još mnogo može da da matičnom Borcu.

===================================

7. Ljubomir Stančić (tekvondo)

Kao borilačka vještina Dalekog istoka tekvondo je postao član olimpijske porodice, a u Republici Srpskoj trenutno njen najistaknutiji predstavnik je član bijeljinskog Tekvondo kluba Jopa Ljubomir Stančić.

Srebrna medalja sa Balkanskog prvenstva u Baru najznačajniji je  Stančićev uspjeh u 2013. godini. Pored ovog rezultata, može da bude ponosan i na titule prvaka BiH i Republike Srpske, kao i na zlatne medalje koje je donio sa međunarodnih turnira prve kategorije iz Beograda i Zagreba. Nosilac je majstorskog zvanja crni pojas prvi dan, a veliki san mu je da izbori nastup na Olimpijskim igrama. Stančić ima 22 godine i, pored sporta, uspješan je i na Visokoj školi strukovnih studija.

===================================

8. Darko Savić (kajak)

Član Kajak-kanu kluba Vrbas Darko Savić prošao je sve mlađe selekcije i kroteći brzake zelene ljepotice postao najbolji kajakaš Republike Srpske. Jedan je od sportista iz Republike Srpske kojem je uručeno državljanstvo i pasoš Srbije. U 2013. godini postao je šampion BiH u disciplinama K1 spust i sprint, dok je osvojio 15. mjesto na Evropskom prvenstvu u Bovecu, kao i 23. na ICF Svjetskom prvenstvu u Novoj Gorici. Na rang-listi Svjetske kajakaške federacije za 2013. godinu u ukupnom poretku zauzeo je osmo mjesto. Na izboru deset najboljih sportista RS za 2010. godinu zauzeo je sedmo mjesto, a 2012. bio je treći. Darko Savić ima 22 godine i student je Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta.

===================================

9. Danijel Blažić (džijudžicu)

Džijudžicu u Republici Srpskoj nije toliko masovan sport, ali među majstorima ove drevne japanske vještine je Danijel Blažić. Član Slavije iz Istočnog Sarajeva rođen je 5. maja 1990. godine u Sarajevu. Završio je srednju elektrotehničku školu, a trenutno je student na Kriminalističkom fakultetu u Sarajevu. Džijudžicu trenira od 2008. godine i nosilac je majstorskog zvanja prvi dan. Godinu na izmaku zapamtiće po odličnim rezultatima jer je postao balkanski prvak na prvenstvu u Atini. Toj tituli pridodao je još naslov prvaka Republike Srpske, pobjede na jakim međunarodnim turnirima u Skoplju, Aleksincu i Modriči te srebrnu medalju na smotri u Banjaluci i bronzu iz Budve.

===================================

10. Aleksandra Vidović (odbojka)

Uspjesi Ženskog odbojkaškog kluba Jedinstvo ne mogu se zamisliti bez Aleksandre Vidović koja je ne samo među najboljim igračicama kluba iz Brčkog, već i u BiH.

Vidovićeva je rođena 29. oktobra 1991. u Modriči, a rezultati koje je postigla i postiže doprinijeli su da u 2013. godini bude proglašena za najbolju odbojkašicu Republike Srpske. U godini na izmaku sa svojim klubom postala je šampionka BiH, čemu je dodala i trofeje u Kupu BiH i Kupu Republike Srpske. Ove sezone na međunarodnoj sceni stigla je do osmine finala Kupa CEV. Za seniorsku reprezentaciju BiH nastupala je u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2013. Stručnjaci ovoj dvadesetdvogodišnjoj odbojkašici predviđaju zavidnu karijeru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana