19. Darko Savić - kajak-kanu: Pohod na London

Vedran Gajić
19. Darko Savić - kajak-kanu: Pohod na London

BANjALUKA - Drugi put zaredom član Kajak-kanu kluba Vrbas iz Banjaluke Darko Savić, našao se na listi kandidata za Izbor najboljeg sportiste Republike Srpske..

- Bio sam dobro fizički pripremljen za sve trke u ovoj sezoni, ali sam imao problema sa koncentracijom. Na bitnim trkama sam podbacio, ali se sve dobro završilo na posljednjoj trci u sezoni, a to je bilo Balkansko prvenstvo u Makedoniji, gdje sam zauzeo šesto mjesto. Ipak, počastvovan sam što sam se drugi put zaredom našao na listi kandidata za najboljeg sportistu Republike Srpske - rekao je Savić.

Ove godine imao je dosta uspona i padova, ali na kraju je ipak zadovoljan svojim učinkom.

- Na državnom prvenstvu Srbije u disciplini K1 spust bio sam drugi, u K1 slalomu u Makedoniji sam zauzeo deveto mjesto, a onda sam peti put zaredom bio prvi na Otvorenom prvenstvu BiH u K1 spustu. Na Evropskom prvenstvu u Kraljevu nastupio sam u tri discipline. U K1 spustu bio sam 27, u K1 sprintu 29, dok sam u 3hK1 spustu zauzeo osmo mjesto. Na Evropskom prvenstvo do 23 godine koje je održano u Banjaluci nastupio sam u dvije discipline. U K1 slalomu bio sam 44, a u 3hK1 18. Svjetski KUP ove sezone vožen je u Ljubljani, a na njemu sam zauzeo 68 mjesto. Dobre rezultate sam ostvario na državnom prvenstvu Hrvatske. U disciplini K1 slalom bio sam četvrti, dok sam u K1 spustu zauzeo drugu poziciju, dok sam na državnom prvenstvu Slovenije bio 25. Na Svjetskom prvenstvu i kvalifikacijama za Olimpijske igre koje je održano u Bratislavi u disciplini K1 slalom zauzeo sam 84 mjesto. I na kraju sam ostvario najbolji rezultat ove sezone, a to je šesto mjesto na Balkanskom prvenstvu koje je bilo održano u Skoplju - istakao je Savić.

Sljedeće godine očekuju ga nova iskušenja u pohodu na Olimpijske igre koje će se održati u Londonu.

- Sljedeće godine u njemačkom gradu Augzburgu imam kvalifikacije za Olimpijske igre, a dvojica najboljih izboriće vizu za London. Treniram naporno i nadam se da će me sreća i zdravlje poslužiti i da ću se plasirati na najveću svjetsku sportsku smotru - zaključio je Savić, koji je proteklih pet godina šampion Republike Srpske i BiH.

Stipendije i nagrade

Od Internacionalne kanu federacije (ICF) Darko Savić je proglašen za potencijalnog olimpijca i radio je na njihovom programu usavršavanja sa najboljim kajakašima i trenerima na svijetu. Stipendista je Ministarstva porodice, omladine i sporta u Vladi Republike Srpske na izboru deset najboljih sportista Republike Srpske za 2010. godine zauzeo je sedmo mjesto, a tri puta je proglašavan za perspektivnog sportistu Republike Srpske.

Glasanje

Glasati za Darka možete tako što u SMS poruci napišete GS19 i pošaljete poruku na broj 065 1370.

Cijena poruke  1,65 KM sa PDV-om

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana